De eerste kant-en-klare IoT-oplossing

Exposantennieuws, Exposantennieuws World of Industry, Exposantennieuws World of Motion & Drives

Wat zijn de vier factoren achter Industry 4.0 en het Internet of Things? Met name networking, flexibiliteit, energiezuinigheid en nieuwe businessmodellen. Met de IoT-gateway CPX-IoT effent Festo het pad naar een veilige cloudoplossing waarmee zowel bouwers van machines en systemen als eindgebruikers de totale efficiency van de apparatuur aanzienlijk kunnen vergroten.

 

Volledig in een netwerk opgenomen ’things’ zullen het leven in de toekomst veel eenvoudiger maken. Als het principe van het Internet of Things wordt toegepast op het verkeer, zal verbeterde networking allerlei voordelen opleveren. Voertuigen met optimale remprestaties zullen bijvoorbeeld energiezuiniger zijn. Als een navigatiesysteem verkeersgegevens kan verwerken, betekent dit dat het voertuigen om wegomleidingen heen zal sturen, wat meer flexibiliteit oplevert. Door alle verkeerslichten in een netwerk te koppelen kunnen ze beter reageren op veranderende verkeersstromen. Dit leidt tot gloednieuwe businessmodellen, met als onderliggende vraag: hoeveel zou een bestuurder willen betalen voor een golf aan groene verkeerslichten?

 

Voorbereidingen voor Industry 4.0

Zoals dit voorbeeld van toekomstig verkeer laat zien, zijn de factoren networking, flexibiliteit, energiezuinigheid en nieuwe businessmodellen essentieel voor het tijdperk van Industry 4.0. Festo geeft dit tijdperk vorm met behulp van zes belangrijke maatregelen. Producten en oplossingen die geschikt zijn voor Industry 4.0, zoals digitale pneumatiek met de Festo Motion Terminal, spelen de hoofdrol. Ze zijn gebaseerd op doorlopend onderzoek en ontwikkeling: binnen het bedrijf, in onderzoeksnetwerken en in het Bionic Learning Network. Het optimaliseren van de supply chain verhoogt de efficiency van productieprocessen. Maar Industry 4.0 zou kunnen mislukken als de mensen die te maken krijgen met digitalisering niet zijn voorbereid op de nieuwe technologie of hun rol daarin. Het is dus verstandig om ook “Training 4.0” en “Werkomgeving 4.0” te lanceren.

 

Het doel van al deze inspanningen om Industry 4.0 te realiseren, is de integratie van verschillende functies die de grenzen tussen systemen overschrijden. “Daarom werkt Festo nauw samen met andere bedrijven in de Duitse vereniging van elektronicaproducenten en in het project Platform Industry 4.0 om zo een gezamenlijke referentie-architectuur te ontwikkelen,” aldus Dr. Michael Hoffmeister, Management Expert bij de nieuwe afdeling Digital Business van Festo.

 

Festo-productsleutel

Als onderdeel van deze opzet voegt Festo ‘digital twins’ aan de producten en oplossingen toe in de algemene beheerslaag van deze referentie-architectuur (RAMI). Alle Festo-producten hebben bij levering een productlabel met een datamatrixcode. Deze code heet de Festo-productsleutel en geeft toegang tot een schat aan informatie. Het is de sleutel tot de wereld van Industry 4.0.

 

In de toekomst zal een Festo-product doorlopend digitale upgrades ontvangen, omdat de Festo-productsleutel gekoppeld wordt aan de nieuwe Festo App World. Met de Festo App World kunnen upgrades en services voor een specifiek onderdeel worden gekocht. Dit omvat mobiele apps, bijvoorbeeld voor de Festo Motion Terminal, webapps voor de cloud, desktopapps, apps voor programmeerbare logische controllers, en firmware-apps.

 

IoT-gateway naar gegevensanalyse

Op dit moment kan Festo al de eerste kant-en-klare oplossing presenteren voor onderdelen en dashboards die zijn voorbereid voor IoT. De IoT-gateway CPX-IoT koppelt onderdelen en modules op veldniveau, zoals de Festo Motion Terminal, de module MSE6-E2M voor energiebewaking of verwerkingssystemen, aan de Festo Cloud via de OPC UA-interface van deze producten. De gegevens kunnen met behulp van de cloud worden voorbereid en bewaakt. Hierdoor kunnen trendanalyses worden gemaakt, en waarschuwingssystemen en automatische meldingen worden ingesteld bij problemen. De IoT-gateway geeft de cloudinterface door aan een controller en zorgt dat de relevante informatie in de juiste indeling en op het juiste moment wordt gecommuniceerd.

 

De IoT-gateway CPX-IoT maakt vooraf geconfigureerde dashboards mogelijk voor elk Festo-onderdeel. En die dashboards kunnen naar wens worden aangepast. Het dasboard wordt weergegeven in een webbrowser en bevat diagrammen en indicatoren in de vorm van verkeerslichten. De energiegegevens worden inzichtelijk door specifieke widgets (de onderdelen van een gebruikersinterface) en diagrammen voor energiebewaking, evenals gegevens voor preventief onderhoud en prestaties van het proces en voor de verbetering van de algemene efficiency van apparatuur. De oplossing voor conditiebewaking verbetert foutopsporing en -identificatie, maakt het energieverbruik inzichtelijk, geeft duidelijke informatie in de vorm van grafieken en stelt historische data beschikbaar.

 

Kijk voor meer informatie en IoT oplossingen op: www.festo.com/iot   

Partners