Lengtemeetsysteem LIC4000 – de oplossing met een maatband voor de meest verschillende toepassingen

Exposantennieuws, Laatste Nieuws, Exposantennieuws World of Industry, Exposantennieuws World of Motion & Drives

De absolute lengtemeetsystemen uit de serie LIC 4000 van HEIDENHAIN worden gekenmerkt doordat ze de absolute positie meten met een resolutie van 1 nanometer en door de toegepaste seriële EnDat 2.2 interface.

Het gebruik van absolute meetsystemen, waarbij de positie direct na het inschakelen beschikbaar is, biedt veel zekerheid, omdat er niet eerst de referentiepositie hoeft te worden aangelopen. In het bijzonder bij toepassingen met direct drive motoren bieden absolute meetsystemen veel voordelen. Bij het inschakelen is met de actuele positie ook de offset voor de commutering direct beschikbaar, zodat de motorstroom direct kan worden ingeschakeld en waardoor de motor in regeling gehouden kan worden. Potentieel risicovolle situaties, zoals kunnen ontstaan bij het inschakelen van direct-aangedreven hangende assen of bij het in vrijloop verplaatsen na een nood-uit situatie, worden veilig gecontroleerd.

De met een meetlengte tot 27 meter beschikbare linialen zijn dankzij het speciale aftastprincipe ongevoelig voor vervuiling, zodat een hoge beschikbaarheidgraad van de installatie verzekerd is. Ook zijn er hoge snelheiden mogelijk gecombineerd met hoge resoluties. De afmetingen van de LIC 4000 komen overeen met de in de markt reeds veelvuldig toegepaste incrementele liniaal LIDA 400 van HEIDENHAIN. Hierdoor is het heel eenvoudig om vandaag nog machines te bouwen met absolute meetsystemen. Alleen de volgelektronica hoeft te worden aangepast.

Open lengtemeetsystemen van HEIDENHAIN onderscheiden zich door hun hoge nauwkeurigheid en klantvriendelijke montagetoleranties, de hoge toegestane verplaatsingssnelheden en een geringe inbouwhoogte van de aftastkop.

Enkele specificaties:
Nauwkeurigheidsklasse: ± 3 µm / ± 5 µm
Resolutie: 1 nm LIC4000
Uitzettingscoëfficiënt: 10 . 10-6 K-1
Maximum verplaatsingssnelheid: < 600 m/minuut

Bezoek HEIDENHAIN tijdens de WOTS op stand D06 in Hal 10.

 

 

 

Partners