SmartMONITOR: Maak het onzichtbare zichtbaar! Processen verbeteren en lean maken.

Exposantennieuws, Exposantennieuws World of Industry, Exposantennieuws World of Industrial Processing, Exposantennieuws World of Motion & Drives

Grote machinestoringen worden vaak snel opgemerkt en aangepakt, óók in grote productieomgevingen zoals bij VDL VDS Technische Industrie. Dit geldt echter niet voor kleine stilstanden, de zogenaamde korte stops. Een machine kan zomaar een paar seconden stilliggen. Vaak weet men dan later niet meer waarom. Daarom gebruikt VDL VDS nu SmartMONITOR, om kleine stilstanden te registeren en inzichtelijk te maken. Op grond van deze gegevens worden de korte stops steeds verder teruggedrongen.

Veel kleine stops maken één grote
De frequentie en aard van grote storingen werd binnen VDL VDS al in kaart gebracht. Daarna werden oplossingen daarvoor gezocht én gevonden. “Dat is heel belangrijk, want onze grootste bottleneck is de stilstand van machines”, vertelt process engineer Daan Roovers. “Het kost ons tijd en geld. De grote storingen zijn dus al teruggedrongen, maar daarnaast zijn er nog veel korte stops. De operator drukt dan op de knop, en de machine gaat daarna weer verder. Daarvoor hadden wij nog geen registratiesysteem. Wanneer je de optelsom maakt van de vele kleine stilstanden, dan zie je pas hoeveel verlies we hierdoor leiden.”
Veel kleine stops maken immers samen één grote! “Daarom zochten we naar een manier om de korte storingen snel en gemakkelijk te registreren, om ze op basis van die informatie terug te kunnen dringen.”
VDL VDS ging daartoe op zoek naar een systeem dat eenvoudig uit te breiden is naar verschillende machines, en simpel te programmeren. Ook mocht het geen invloed hebben op de dagdagelijkse taken van de operator. Anders doet het systeem immers wat je juist wilt voorkómen: het productieproces verstoren. Eén van de toeleveranciers van VDL VDS stelde het SmartMONITOR systeem van WERMA voor, als realtime storingsregistratiesysteem.

SmartMONITOR retrofit draadloos systeem

SmartMONITOR kan maximaal 50 machines, ongeacht welke leeftijd en met verschillende functies, draadloos monitoren. Op die manier krijg je een compleet beeld van je machinepark. Het systeem identificeert en documenteert ook de kleinste fouten. Dit maakt het mogelijk productieprocessen vérrergaand te optimaliseren. De SmartMONITOR software registreerde niet alleen de korte stops, maar ook de lange storingen. Op die manier geeft het inzicht in álle stilstanden. Tijdens de test kwam al meteen een verbeteroptie boven water: een sensor in de machine bleek op de verkeerde plaats te zitten. Die sensor werd verplaatst, waarna het probleem was opgelost. De integratie van het WERMA SmartMONITOR systeem met het productie-apparaat bleek eenvoudig en betrouwbaar. Sterker nog: een nieuwe module instellen is een kwestie van minuten, waarna deze op een standaard WERMA signaalzuil geschroefd kan worden! Samen met de relatief lage kosten, is het daardoor een zeer interessante optie om een machinepark te monitoren.

 

Bekijk de SmartMONITOR introductievideo: https://www.youtube.com/watch?v=6RxFHICfcZo&t=38s

Partners