Unieke spreker: Hans Clevers geeft lezing over ‘organoids’

World of Laboratory

Hans Clevers zal tijdens World of Technology & Science 2020 een lezing verzorgen met de titel “Organoids: avatars for personalized medicine”. Zijn lezing gaat over stamcellen, die gebruikt worden om zogenaamde “organoïden” tot stand te brengen. Dit zijn speciaal gekweekte mini-organen die veel aspecten van het oorspronkelijke orgaan in zich hebben, inclusief ziekten.

Hans Clevers is groepsleider bij het Hubrecht Institute voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek en bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Tevens is hij hoogleraar Moleculaire Genetica bij het Universiteit Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht en Oncode Investigator.

Een korte beschrijving van de lezing:

Stamcellen vormen de basis voor het leven van zoogdieren. Er zijn twee soorten stamcellen. Zo zijn er embryonale stamcellen die kort na de bevruchting korte tijd voorkomen in menselijke of dierlijke embryo’s. Deze cellen kunnen eindeloos in een labomgeving gekweekt worden en hebben de potentie om elk menselijk orgaan te ‘bouwen’. Embryonale stamcellen zijn zeer beloftevol in het veld van regeneratieve medicijnen.

Daarnaast zijn er volwassen stamcellen. Elk orgaan in ons lichaam bevat specifieke stamcellen. Deze stamcellen vervangen cellen die zijn versleten of zijn beschadigd door ziekte. Volwassen stamcellen kunnen alleen cellen vervangen waarin zij zich bevinden. Dit type stamcel zorgt ervoor dat een mens 80 tot 90 jaar oud kan worden, maar dat komt tegen een prijs: er kan kanker ontstaan.

Beide soorten cellen kunnen dienen als ‘organoids’. Dit zijn 3D-structuren in een petrischaaltje, waarbij veel aspecten van het oorspronkelijke orgaan, inclusief ziekte, behouden blijven.

Partners