Waterstofplein

LOCATIE: Jaarbeurs Utrecht

Waterstof gaat een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming van de Nederlandse industrie. Bij de grootschalige productie, opslag, distributie en gebruik van duurzame, groene waterstof komt echter veel kijken.
Op de beursvloer van de World of Automation, hal 8 bieden we u een kijkje in de technische keuken van waterstofinstallaties op het Waterstofplein. Met een aantal concrete innovaties laten de deelnemers zien wat er nu al mogelijk is in de duurzame productie en toepassing van waterstof. Daarnaast is er aandacht voor de specifieke technische eisen die gesteld worden aan een waterstofinstallatie. En natuurlijk de oplossingen die reeds beschikbaar zijn. 

Gedurende alle beursdagen zijn er ook mensen aanwezig die u meer kunnen vertellen over de techniek achter de getoonde opstellingen. Op woensdagmiddag 28 september kunt u ook deelnemen aan het seminar: Waterstof: de technische uitdagingen.

H2 Demonstrator van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen
De H2 Demonstrator is een combinatie van een elektrische Fiat Doblo met aanhanger die wordt ingezet om uitleg te geven over waterstoftechniek. In de aanhanger zit een mobiele stroomgenerator die op waterstof werkt. De kern bestaat uit een waterstofstack van Nedstack. De waterstofflessen zorgen voor energie die in de cabine wordt om gezet in elektriciteit. De deelsystemen van de stroomgenerator zijn goed zichtbaar. Hierdoor kan uitleg worden gegeven over de werking, veiligheid en controle van een waterstofgenerator.

Mobiele waterstofvoorziening voor de productie van 100% groene waterstof

HyMatters heeft een uitermate interessante oplossing voor de toenemende congestieproblematiek op het Nederlandse stroomnet: de inzet van kleine, mobiele elektrolysers die voorzien zijn van een power quality analyser. Een demonstratieversie van deze trailer die ingezet kan worden voor de lokale ondersteuning van het elektriciteitsnet is te zien op het Waterstofplein.

Waterstofpaneel: Groene waterstof op basis van enkel zonlicht en lucht

De KU Leuven heeft een revolutionaire technologie ontwikkeld waarbij waterdamp uit lucht rechtstreeks omgezet wordt in waterstof met behulp van zonne-energie. De engineers en designer van Comate hebben het prototype doorontwikkeld tot een waterstofpaneel om groene waterstof betaalbaar te maken voor iedereen. Op het Waterstofplein wordt het paneel gepresenteerd aan het publiek.

Naast de drie opstelling vindt u op het Waterstofplein ook informatie over instrumentatie & dienstverlening op het gebied van waterstof van de volgende exposanten:

Bronkhorst Nederland B.V.

Bronkhorst maakt het mogelijk om waterstof zeer nauwkeurig te meten en te regelen van 0.07 mln/min tot en met 11.000 m3n/h. Hiervoor hebben we een breed programma aan flowmeters die zowel in het laboratorium, de machinebouw en in een industriële omgeving ingezet kunnen worden.

Daarnaast hebben we ook flowmeters en regelaars voor vloeistof, damp en druk waarmee complete systemen samengesteld kunnen worden.

Comate 

De ingenieurs en designers van Comate hebben samen met onderzoekers van de KU Leuven innovatieve waterstofpanelen ontwikkeld. De panelen hebben de ambitie waterstof beschikbaar te maken voor iedereen. Het project krijgt steun van Provincie Vlaams-Brabant.Vanuit het waterstofpaneel zullen linken gelegd worden naar de andere deelnemers van het waterstofplein.

Lees meer…

Georg Fischer N.V.

Voor de productie van waterstof levert Georg Fischer kunststof leidingsystemen: een betrouwbare oplossing voor verschillende toepassingen in b.v. elektrolyse, waterbehandeling en transport. Naast buizen, fittingen, afsluiters en meet- en regelproducten is er ook een breed scala aan lasverbindingstechnologieën beschikbaar voor uw waterstof-toepassing. Ook voor de distributie van waterstof heeft Georg Fischer verschillende leidingsystemen beschikbaar. Bijvoorbeeld een uitgebreid programma PE leidingsystemen; het ELGEF Plus systeem dat eenvoudig en betrouwbaar kan worden gemonteerd door middel van elektrolasverbindingen. Daarnaast is er het MULTI/JOINT programma van gietijzeren, grootbereik koppelingen tot en met DN825. Met het MULTI/JOINT systeem kan eenvoudig een trekvaste verbinding worden gemaakt tussen verschillende buismaterialen.

 

JUMO Meet- en Regeltechniek 

Tijdens WoTS 2022 presenteert JUMO op het Waterstofplein hoogwaardige techniek voor de nieuwe waterstofwereld. Om waterstof te gebruiken spelen belangrijke processen een rol. Om al deze processen veilig te laten verlopen is het meten en analyseren van temperatuur, luchtvochtigheid, druk, niveau, geleidbaarheid en safety van groot belang. JUMO biedt betrouwbare sensoren en krachtige PLC-besturingssystemen om al deze processen optimaal te ondersteunen.

Wij zijn wereldmarktleider op het gebied van industriële sensoren en automatiseringsoplossingen voor de industriële procestechniek. Complexe taken zien wij als uitdaging om oplossingen op maat voor én samen met u te ontwikkelen. Wij ontmoeten u graag op het Waterstofplein tijdens WoTS 2022.

Phoenix Contact B.V. 

Phoenix Contact gelooft in een toekomst waarin energie uit hernieuwbare bronnen in voldoende hoeveelheden en tegen betaalbare prijzen beschikbaar is. Naast de consequente opwekking en het gebruik van hernieuwbare energie, vormen de vermindering van de primaire energiebehoefte door middel van efficiëntiemaatregelen en het creëren van intelligente en in netwerken opgenomen systemen de sleutels tot een duurzame toekomst. Om de regeneratief opgewekte energie naar gelang van de vraag te gebruiken, zijn oplossingen en technologieën voor elektrificatie, netwerkkoppeling en automatisering nodig om de sectorkoppeling tot stand te brengen.

Phoenix Contact ondersteunt als mondiaal technologiebedrijf, industrie en maatschappij op de weg naar deze duurzame wereld middels producten, oplossingen en diensten voor elektrificatie, netwerkkoppeling en automatisering. Op basis van de PLCnext Technology van Phoenix Contact ontwikkelde HyMatters een duurzame oplossing met waterstof die op het Waterstofplein tentoongesteld staat.

SICK N.V.

Waterstof vormt een belangrijk onderdeel van de energietransitie naar een duurzamere toekomst. De fysieke eigenschappen van waterstof vormen echter uitdagingen voor bestaande meettechnologieën waaronder gasdebietmeters.

Dankzij 20 jaar ervaring in de proces en fiskale gasdebietmetingen en door gebruik van nieuwe innovatieve technologieën heeft SICK betrouwbare oplossingen voor gasdebietmetingen, voor zowel de productie als distributie van waterstof.

SAMSON REGELTECHNIEK B.V.

Wereldwijd levert SAMSON ventielen voor waterstof aan klanten, die actief zijn in de opwekking, het transport en de levering van energie, alsook in de (petro-)chemische industrie. Het assortiment afsluiters varieert van hoogwaardige regel- en afsluitkleppen in verschillende afmetingen tot gespecialiseerde afsluiters voor Pressure Swing Adsorption, lage temperaturen en/of hoge drukken en andere kritische procesomstandigheden. Onze ventielen werken betrouwbaar, hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen de eigenschappen van waterstof.

Lees meer…

Geveke Pompen

 

 

Actemium 

 

Programma

Start & eindtijd Beschrijving
13:00 - 15:20

Op woensdagmiddag 28 september vindt het seminar plaats: Waterstof: de technische uitdagingen.

Klik hier voor het seminarprogramma.

Mediapartner

WOTS Partners