X-pedition Veilig werken met onveilige stoffen

LOCATIE: World of Laboratory

Tijdens deze X-peditionleer je hoe je veilig kunt werken met verschillende gevaarlijke stoffen. Bij elke deelnemer word je kennis getest op het veilig uitvoeren van een analyse. Hierbij spelen product-en persoonsbescherming een belangrijke rol. Verzamel alle GHS symbolen voor het afronden van de X-pedition. Na afloop wordt de kennis die je hebt opgedaan nogmaals getest met een aantal meerkeuzevragen. Het verbreden van je deskundigheid wordt uiteindelijk beloond met een certificaat en een coole gadget.

Voor wie is deze X-pedition bedoeld?
Laboratoriummedewerkers en -managers, (hoofd) analisten, kwaliteitsfunctionarissen veiligheidscoördinatoren, HSEQ-ers, gebouwbeheerders en architecten.

Deelnemers aan deze X-pedition zijn: Avans+, Boom, CleanAir bij Baker, DUPA, KRSS Europe en Scala Scientific.

X-pedition

Veilig werken in een veiligheidswerkbank – CleanAir by Baker
Een Biologische Veiligheidswerkbank is zo ontworpen om er veilig mee te kunnen werken. De veilige werking wordt vaak nog wel eens verminderd door de manier van werken. Dit is niet altijd bekend bij een eindgebruiker. In het werkveld zien wij namelijk regelmatig situaties voorbij komen die (onbewust) plaatsvinden maar wel zorgen voor een verminderde goede werken en bescherming van de gebruiker, het product en de omgeving. Kortom; de gebruiker heeft altijd een zeer grote invloed op de veilige werking van een werkbank.

Zorg voor een veiligere werkomgeving met behulp van TrapIT filters – KRSS Europe
Vaak wordt wel gedacht aan veilig werken met chemicalien en oplosmiddelen tijdens de monstervoorbereidingswerkzaamheden voorafgaand aan een instrumentele analyse. Maar wat kan er gebeuren tijdens en na de instrumentele analyse? Organische oplosmiddelen die vanuit de afvalvaten onder de labtafels vrij spel krijgen of de dampen van de vacuumpompen van de Massaspectrometers die in het laboratorium vrij komen? Welke preventieve maatregelen kun je hiervoor nemen en waar moet je als gebruiker precies op letten? Kom naar de stand van KRSS Europe om te zien welke eenvoudige oplossingen hiervoor beschikbaar zijn en hoe je ze kunt toepassen om de veiligheid binnen jouw laboratorium te verbeteren.

Veilig werken met onveilige stoffen? Ontwikkel je kennis en vaardigheden – Avans+
Verantwoord werken met gevaarlijke stoffen op een laboratorium kan alleen met de juiste kennis en vaardigheden. Op de stand van Avans+ leer je wat er op dit gebied mogelijk is. Neem dan tijdens de WOTS 2020 deel aan de veiligheid X-pedition. Dat vormt een laagdrempelige eerste kennismaking met dit voor elk laboratorium belangrijke thema. Avans+ biedt trainingen waarbij je gaat leren over een breed scala aan onderwerpen. Hierbij kun je denken aan het veilig werken met gevaarlijke stoffen het etiketteren conform het Global Harmonised System (GHS), het beheer van gevaarlijke stoffen op je laboratorium en de registratie deze stoffen. Daarnaast hebben ze trainingen waarbij wordt ingaan op hoe te handelen bij calamiteiten met gevaarlijke stoffen op het lab. Het begint bij het beschikbaar hebben van de juiste faciliteiten binnen jouw werkomgeving, echter het is cruciaal dat je de kennis en vaardigheden blijft trainen die nodig zijn om het daadwerkelijk veilig te houden op je laboratorium. Op onze stand vertellen zij je graag meer over hoe zij je kunnen helpen via onze open trainingen of onze maatwerkoplossingen.

Een Circulaire zuurkast; gebruikersbescherming staat centraal – Dupa Veiligheidstechniek
Dupa Veiligheidstechniek realiseert al jarenlang de brandwerende opslag voor gevaarlijke stoffen. Door een hoge standaard ten aanzien van veiligheidsproducten aan te bieden, vervullen we al jarenlang de wensen van de gebruiker. Want deze gebruiker, en diens bescherming, staat bij ons voorop. Naast onze hoogwaardige brandveiligheidskasten voor de opslag van gevaarlijke stoffen, is onze Dupa Air lijn de volgende stap in gebruikersbescherming. De Circulaire lijn is hiervan een sterk voorbeeld. Een recirculerende zuurkast met een eigen ingebouwde ventilator. Dit zorgt voor volledige mobiliteit en vereist géén installatie. Met de keuze uit 10 koolstoffilters en HEPA-filter, maakt het de kast geschikt voor zeer diverse werkzaamheden. Het laboratorium verandert en moderniseert, laat je bijpraten over de hedendaagse mogelijkheden in de opslag van en het werken met gevaarlijke stoffen

Gebruikt u wel de juiste handschoen voor de verschillende toepassingen?Boomlab Meppel
Handschoenen zijn er in vele soorten en maten, wat de keuze voor de perfecte handschoen niet eenvoudiger maakt. Wij zien vaak dat er handschoenen in laboratoria worden gebruikt die de eindgebruiker te weinig bescherming bieden. Om uzelf te beschermen tegen virussen of micro-organismen kunt u een andere handschoen gebruiken dan wanneer u werkt met (gevaarlijke) chemicaliën. Wist u wel dat een dikkere handschoen niet direct betekent dat deze dan veiliger is tegen chemicaliën dan een dunnere variant? Boom vertelt u graag meer, zodat u werkt met de juiste handschoen.

Werken in een containment Glovebox met een operator exposure level van ≤ 1,0 ng/m3 – Scala Scientific
Veilig werken kan op veel verschillende manieren. Afhankelijk van het risico kiest men voor verschillende oplossingen. Wanneer er behoefte is aan een veilige, compleet afgesloten omgeving  waar toch in gewerkt kan worden, is een Plas-Labs glove box de juiste keuze. Veiliger dan een operator exposure level van ≤1,0 nanogram/m3 wordt het namelijk niet. Het werken in een glove box spreekt soms tot de verbeelding, en veel laboranten vragen zich af: “werkt dat wel met die handschoenen?” Graag nodigt Scala Scientific u dan ook uit om dit zelf aan den lijve te ondervinden.

Programma

Start & eindtijd Beschrijving

Dit project loopt gedurende de hele beurs (dinsdag t/m vrijdag). Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan dit project? Meld u aan voor dit project en ontvang gratis uw routekaart en beschrijving.

WOTS Partners