X-pedition Voedselveiligheid – van koe naar chocolade

LOCATIE: Jaarbeurs Utrecht

Voedselveiligheid is een belangrijk onderwerp. Verschillende innovaties en technologieën maken het bewaken van de kwaliteit makkelijker. Tijdens deze X-pedition volgen we de route van koe naar chocolade en laten we op 6 verschillende stand zien hoe tijdens dit proces de kwaliteit van melk en cacao geborgd worden. Ontdek bijvoorbeeld hoe u de controle op kwaliteit van binnenkomende melk eenvoudiger en nauwkeuriger maakt. Maar ook hoe de analyse van MOAH in cacaozaden werkt. We gaan dieper in op het testen op salmonella, hygiënebewakingsprocessen en elementanalyse. Spijker uw kennis bij en maak kennis met innovaties op het gebied van voedselveiligheid bij de X-pedition Voedselveiligheid. Als u de route afrondt, ontvangt u een lekker cadeautje.

Voor wie is deze X-pedition bedoeld?
U bent werkzaam als (hoofd)analist, labmanager, operationeel manager, R&D manager, directeur of inkoper in de voedingsmiddelenindustrie, zuivelindustrie, bij een milieu- of waterlab, universiteit of instituut, contract- of testlab of in de chemische industrie. Ook als u niet in deze sectoren werkt, maar wel benieuwd bent naar de innovaties die de X-pedition toont, bent u van harte welkom om aan te sluiten en de tour te volgen.

Van koe naar chocolade

Stap 1: Kwaliteitscontrole binnenkomende melk door middel van FT-A Lactoscope

Ontdek de werking van de FT-A Lactoscope bij PerkinElmer. De FT-A Lactoscopewordt door de zuivelverwerker gebruikt voor het controleren van de binnenkomende (rauwe) melk. Snelle en nauwkeurige samenstellingsanalyse van de belangrijkste componenten van rauwe melk en andere zuivelproducten is van het grootste belang. De FT-A Lactoscope zorgt voor kwaliteit- en veiligheid testen bij aankomst van de grondstoffen en een eerste stap van proces controle, voordat de melk het productie proces ingaat. Dit doet de FT-A Lactoscope door te testen voor vet, eiwit, lactose, vaste stoffen, niet-vette vaste stoffen, toegevoegd water en versnijdingsmiddelen.

Stap 2: Testen van MOAH in cacaozaden door middel van NormalPhase HPLC

Al enkele jaren is er onrust over verontreinigingen van minerale oliën, zoals smeerolie, glansmiddelen of drukinkt in ons voedsel. In hoeverre is dat een probleem? In Nederland analyseren labs levensmiddelen op de aanwezigheid van MOSH en MOAH. Ook in cacaozaden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een HPLC en GC-koppeling, ook wel LC-GC. Maar dat is niet een gebruikelijke HPLC en ook niet een standaard GC. Om de MOSH en de MOAH-fracties van de matrix te scheiden wordt Normal Phase HPLC gebruikt. De mobiele fase is een combinatie van hexaan en dichloormethaan. Deze vluchtige mobiele fase is nodig om in de GC te worden verdampt. Immers de GC-analyse vindt plaats wanneer de componenten in de dampvorm zijn. Ontdek de NormalPhase HPLC op de stand van Axel Semrau.

Stap 3: Elementenanalyse door middel van microwave destructie

In het kader van voedselveiligheid is de analyse van zware materialen in voedingsmaterialen essentieel. Microwave destructie is daar een van de meest gebruikte methodes voor. Zware metalen als arseen, cadmium, lood en kwik worden opgespoord: deze zijn giftig voor de mens. Naast veiligheid is voedsel analyse ook belangrijk om de productkwaliteit te waarborgen en om het land van herkomst vast te stellen. Met de CEM Mars6 destructie microwave bent u verzekerd van een accurate meting. Dankzij de iWave temperatuur sensoren kan er meer sample worden opgewerkt waardoor ook lage concentraties van zware metalen kunnen worden opgespoord. Beun de Ronde vertelt u hier alles over. 

Stap 4: Testen van Salmonella door middel van incuberen

Het opsporen van Salmonella is een onmisbare stap voor onze voedselveiligheid. Dankzij snelle technieken voor pathogene wordt Salmonella steeds sneller ontdekt. Desalniettemin blijft een bevestiging van het positieve resultaat met incubatie nodig. Hettich Benelux demonstreert de voordelen van natuurlijke convectie en geforceerde ventilatie in de HettCube incubator. Deze incubator creëert de optimale groeicondities waardoor monsters aanzienlijk minder uitdrogen en resultaten duidelijker zijn.

Stap 5: Desinfectiecontrole en hygiënebewakingsprocessen

Hygiënebewaking, in-process testen of desinfectiecontrole– hoe u deze stap ook noemt, het is van cruciaal belang om de veiligheid van uw product te waarborgen. Minimaliseer het risico van gevaarlijke micro-organismen die via voedsel ziekten, infectie of intoxicatie veroorzaken. Voorkom dat desinfectiemiddelresten in vul- en verwerkingsapparatuur achterblijven en in voedsel- en drankproducten komen. Beiden zijn tijdrovende taken. Ontdek bij Merck de nieuwste instrumentatie speciaal ontworpen voor deze uitdagingen. Leer bij de stand hoe u snel en eenvoudig analyseert op chemische desinfectiemiddelparameters.

Stap 6: Kwaliteitscontroles voor overheerlijke chocolade

De beste smaak en het juiste mondgevoel krijgt u niet zomaar. Daarvoor moeten de grootte van de cacao-, melk- en suikerdeeltjes exact in de juiste verhoudingen zijn. Op de stand van Beckman Coulter ziet u hoe u met behulp van laserdiffractie (Beckman LS 13320XR) de partikelverdeling van cacao-, melk- en suikerdeeltjes meet. Dit wordt zowel vooraf als achteraf in een productieproces gemeten. Het resultaat: overheerlijke chocolade.

Deelnemers:

 

 

Mediapartner:

Programma

Start & eindtijd Beschrijving
Geen programma informatie

WOTS Partners