In Memoriam: Ronald ten Boden

In Memoriam: Ronald ten Boden Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

 

Op 29 maart 2024 ontving FHI het trieste bericht dat Ronald ten Boden op 28 maart is overleden. Hij werkte tien jaar voor FHI (2012-2022) en was in die tijd actief als branchemanager voor de branche Industriële Automatisering.

In 2012 solliciteerde Ronald bij FHI, om de werkzaamheden voor PI Nederland en PI België op zich te nemen. Zijn enthousiasme spatte er toen al van af. Iedere collega, die met hem sprak, vertelde hij met dezelfde passie over de knabbelvisjes in een aquarium, waarmee hij beurzen afliep. Die beestjes eten stukjes huidschilfers en dode huidcellen van je voeten, wat de bezoekers van de beurzen waar hij stond graag ondergingen.

Dat vertelde iets over Ronald ten Boden. Een creatief mens die graag anderen hielp en iets aparts deed. Ook bij FHI kwamen die kwaliteiten ten goede. Ronald was altijd optimistisch en hij zag altijd kansen. In de eerste jaren hielp hij de Profibus-organisaties in Nederland en België, maar al snel ondersteunde hij ook bij de beurzen en diverse activiteiten. De energie, die Ronald van nature had, schonk hij aan de activiteiten voor de branche Industriële Automatisering.

Toen hij in 2017 branchemanager werd, zocht hij wederom enthousiasme en creativiteit op door bijvoorbeeld het event Industrial Cyber Security Event te starten. De mensen die dat event meemaakten, zagen hem sterk de interactie met sprekers, exposanten en bezoekers pakken, om voor iedereen de energie van de dag en het belang van het onderwerp te voelen. Dat deed Ronald met alle activiteiten in de branche.

Hij liet collega’s in hun kwaliteiten groeien en hij gaf het team vertrouwen om de activiteiten volledig onder hun eigen hoede op te pakken. Ronald schakelde snel om innovatieve tools (voor bijvoorbeeld de webinars) in te zetten en hij ondersteunde andere verenigingen om hun ALV dan maar bij ons te laten plaatsvinden. Hij zocht naar allerlei vernieuwingen in de corona-jaren en wist daarbij mooie programma’s met sterke sprekers samen te stellen.

In 2022 werkte Ronald niet meer bij FHI, maar door het nauwe contact dat we nog steeds met elkaar hadden, hoorden wij van zijn ongeneeslijke ziekte. Die ziekte pakte hij met het hierboven beschreven karakter op. Hij wist dat het percentage van overlevenden klein was, maar hij zette alles op alles om daarbij te horen.

Vorig jaar was Ronald nog even bij ons op kantoor. Hij gaf toen een boodschap aan de aanwezigen (door zijn eigen actuele ervaringen), die duidelijk en krachtig overkwam: ‘Geniet van iedere dag, oordeel niet (je weet niet wat er achter iemands voordeur gebeurt) en wees aardig.
In april 2020 had hij al een column voor een vakblad geschreven, die hij de titel ‘Zorg goed voor de medemens en jezelf’ had gegeven.

Wij zijn Ronald zeer dankbaar voor de vele mooie dingen die hij ons geleerd heeft.

Namens besturen en oud-collega’s van FHI, federatie van technologiebranches

 

Paul Petersen, directeur