Terugblik PLOT-conferentie: een toekomstgerichte dag binnen een historische setting
Op dinsdag 8 oktober 2024 vond de tweejaarlijkse PLOT-conferentie plaats in het luchtvaartmuseum Aviodrome. Deze editie stond volledig in het teken van betrouwbaarheid en veiligheid binnen de luchtvaart, een thema dat naadloos aansloot bij de iconische locatie.
Ruim 75 geïnteresseerden togen dinsdag naar Lelystad voor het inspirerende event dat werd georganiseerd door het Platform Omgevingstechnologie (PLOT). Voorzitter Harry Roossien opende de dag met een prikkelend welkomstwoord, waarna zeven bedrijven hun producten en diensten binnen één minuut mochten ‘pitchen’ aan het publiek.
Leven op Mars
De eerste lezing ging over de toekomst van omgevingstechnologie in de ruimte. En die toekomst heeft nogal wat in petto, als we Zhihao Yang en het studentteam ‘Space Oasis’ van de TU Delft mogen geloven. Volgens Yang is het over afzienbare tijd mogelijk om op Mars te leven in een zelfvoorzienend dorp dat bestand is tegen de gevaarlijke leefomgeving op Mars. Het ontwerp van de Space Oasis Delft 2 ligt klaar. Nu de uitvoering nog.
Guus Vos van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium koos voor een praktische insteek. Hij gaf een boeiende presentatie over het testen van elektrische aandrijvingen, een steeds belangrijker aspect in de verduurzaming van de lucht- en ruimtevaart. Beide lezingen benadrukten de technologische vooruitgang en de cruciale rol van omgevingstechnologie voor de luchtvaartsector.
Veiligheid in de lucht en op het land
Na de pauze vertelde Maarten Vogelaar van Weiss Technik vol enthousiasme over de rol van omgevingsfactoren bij het paragliden. Vogelaar, zelf een hobby-paraglider, liet zien hoe gevaarlijke situaties ontstaan door veranderende weersomstandigheden en andere externe omgevingsfactoren. De persoonlijke ervaring van de spreker gaf extra diepgang aan de presentatie en riep de nodige reacties op vanuit het publiek.
Tot slot sprak Stan Etman van AeroDelft over een revolutionaire uitvinding: het waterstofvliegtuig. Etman deelde nieuwe inzichten over de uitdagingen en successen die het team tegenkwam tijdens de ontwikkeling van het vliegtuig, met name op het gebied van veiligheid en systemengineering. De presentatie toonde aan hoe waterstoftechnologie bijdraagt aan een duurzamere luchtvaart en tegelijk nieuwe veiligheidsvraagstukken oproept.
Iconische vliegtuigen
Het hoogtepunt van de dag was de rondleiding door het museum. Na een korte inleiding, kregen deelnemers de kans om legendarische vliegtuigen van dichtbij te bewonderen, waaronder de Boeing 747 en de Lockheed Constellation. Deze reis door de geschiedenis onderstreepte opnieuw het belang van omgevingstechnologie voor de veiligheid en betrouwbaarheid van de lucht- en ruimtevaart.
Wil je meer weten over de activiteiten van de PLOT-werkgroep of overweeg je om je aan te sluiten? Click here for more information of neem contact op met branchemanager Melvin Brink.