Je kunt vandaag de dag niet voorbij gaan aan het prangende energievraagstuk. Europa is in de ban van hoge energieprijzen en er moet een noodzakelijke energie transitie gemaakt worden. Maar energieverbruik verminderen is in sommige gevallen lastig. En voor ondernemers is dit nog veel ingewikkelder dan voor particulieren.

Omdat er veel vragen leven bij o.a. gebouwbeheerders, installateurs en gebruikers, zetten wij in deze blog een aantal veelgestelde vragen over energie monitoren op een rij. Je leest waarom het belangrijk is om energieverbruik te meten, welke mogelijkheden er beschikbaar zijn en welke energiebesparende maatregelen jij als ondernemer zou kunnen nemen. Lezers klaar? Besparen maar!

Veelgestelde vragen over energieverbruik monitoren en verminderen

1. Waarom zou ik energieverbruik willen meten?

Het besparen van energie voor een ondernemer, in welke vorm dan ook, begint bij het inzichtelijk maken van het energieverbruik. Natuurlijk kun je besparen door de thermostaat een graad naar beneden te draaien. Of je werknemers te vragen dikke truien te dragen als ze naar kantoor komen.

Maar een constructieve besparing start bij het inzichtelijk maken van alle energieverbruikers, zoals apparaten, in je gebouw. Of dit nu een fabriek, kantoorpand of magazijn is. Doordat je zo precies weet hoeveel energie een apparaat verbruikt, kun je goede energiebesparende maatregelen nemen.

2. Hoe meet je het energieverbruik van apparaten?

Om te weten hoeveel energie een apparaat verbruikt, koppel je een sensor aan het apparaat. Zo kun je bijvoorbeeld een Smart Energy plug tussen het apparaat en het stopcontact plaatsen. Deze energiemeter meet het stroomverbruik van het apparaat.

Maar je kunt ook gebruik maken van een pulse sensor. Deze sensor stuurt pulsen door van gas, water, energie- en warmtemeters waardoor je de meters eenvoudig kunt uitlezen.

Deze energiemeters en sensoren werken via een (privaat) IoT-netwerk. Meer informatie hierover vind je bij het antwoord op de vraag hieronder.

3. Welke mogelijkheden zijn er om inzicht te krijgen in mijn energieverbruik?

Op het gebied van energie monitoring is er al veel technisch mogelijk. Ook op een simpele manier. Om jouw mogelijkheden om energieverbruik te verminderen als ondernemer goed in kaart te brengen, lichten wij een aantal van deze technieken kort toe. In hoofdlijnen zijn er namelijk twee verschillende scenario’s:

A. Ik heb een gebouwbeheersysteem

Maak je al gebruik van een gebouwbeheersysteem (GBS)? En zijn een aantal van je ‘energieverbruikers’ al in kaart gebracht maar nog niet allemaal? Dan kun je heel eenvoudig een Private LoRa-netwerk installeren. Hier koppel je draadloze LoRa-sensoren aan die direct op je slimme meter komen. Of ‘vrij’ geplaatst worden in je gebouw.

Deze sensoren geven het specifieke verbruik van je gebouw, apparatuur en/of ruimte door aan de private LoRa gateway. Dit device levert vervolgens de data van de sensoren in de juiste taal (protocol) af bij het GBS. Op deze manier heb je veel meer inzicht in je GBS dashboard en kun je nog gerichter een besparingsplan opstellen.

Omdat de sensoren draadloos en batterij-gevoed zijn, hoef je geen bekabelde infrastructuur aan te leggen om het energieverbruik te monitoren. De lange levensduur van de sensorbatterijen zorgt er ook voor dat de oplossing heel duurzaam is.

B. Ik heb geen gebouwbeheersysteem of IoT data-analyse platform

Heb je geen GBS en/of dataplatform in gebruik? Ook dan kun je heel eenvoudig een Private LoRa-netwerk installeren. De sensordata vanuit je smart meter of andere draadloze sensoren wordt via een private LoRa gateway in een data-analyse platform (dashboard) geplaatst.

In dit dashboard kun je vervolgens alle data in één oogopslag uitlezen en analyseren. Maar je kunt ook alarmen instellen als bepaalde grenswaarden worden overschreden. Op deze manier kun je dus ook een gericht energiebesparingsplan maken. Dit dasboard is beschikbaar via onze partner BlockBax.

4. Wat zijn voorbeelden van energiebesparende maatregelen?

Door je complete bedrijfsvoering inzichtelijk te hebben, kun je op basis van die inzichten je mogelijke energiebesparingen in kaart brengen. Dit kan op kleine én op grote schaal.

Zo kun je met een Smart Energy plug bijvoorbeeld apparaten op afstand uitzetten wanneer je ze niet gebruikt. En weer aanzetten wanneer nodig. Of je kunt energieslurpers vervangen door een zuinigere variant.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het nog groter aan te pakken. Door bijvoorbeeld het binnenklimaat in je gebouw te optimaliseren. Airconditionings worden dan nauwer afgestemd en gaan pas aan als de temperatuur boven een vooraf ingestelde grenswaarde komt. En zonneschermen worden automatisch geactiveerd als een ruimte te licht wordt. Hierdoor loopt de temperatuur minder snel op in het gebouw.

Ben je gebouwbeheerder van een pand met meerdere huurders? Dan is submetering wellicht een goed idee. Hiermee richt je de maandelijkse facturatie in zodat huurders betalen voor hun eigen daadwerkelijke verbruik. Het ‘vervuiler betaalt’-principe dus. Hoe meer energie en water de huurder verbruikt, hoe hoger de maandelijkse huur uitvalt. Zo ontstaat er ook vanuit de huurder een stimulans om zuiniger met hun energie- en waterverbruik om te gaan.

5. Waar vind ik nog meer informatie over slimme energieoplossingen?

Onze experts hebben in verschillende webinars en TechTalks aandacht besteed aan Smart Energy en mogelijkheden om energieverbruik te verminderen.

  • Meer informatie over onze LoRa-2-GBS gateway vind je here en in deze TechTalk.
  • Meer informatie over LoRa-2-Energy en LoRa-sensoren vind je in deze TechTalk.
  • Meer informatie over Smart Energy en use cases vind je in deze webinar.

Slim energiegebruik is de moeite waard

Smart Energy-oplossingen zijn niet heel erg duur en eenvoudig te realiseren. Hierdoor wegen de kosten zeker op tegen de besparingen die je ermee realiseert. Niet alleen vanwege de hoge prijzen die wij op dit moment betalen voor energie, maar ook voor de structurele verandering die er nodig is om onze omgeving duurzamer te maken. Je energieverbruik verminderen is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het klimaat.

Het is daarom zeer de moeite waard om jouw reeds slimme gebouw nog slimmer te maken, specifiek voor energiebesparende inzichten. En het loont nog meer om jouw nog niet zo slimme gebouw met deze Smart Energy-toepassingen slim én duurzaam te maken.

Techniek is vaak een oplossing voor complexe problemen en uitdagingen. Maak er slim gebruik van! Laat je goed informeren over welke bewezen oplossingen er beschikbaar zijn om jouw doelstellingen voor duurzaamheid en/of energiebesparing te realiseren.

Heb je nog vragen of wil je kijken naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Onze verkoopafdeling helpt je graag met jouw vragen en toepassingen.

FHI, federatie van technologiebranches
nl_NLNederlands