Ralf Zoetekouw, oprichter van Datacation, legt concreet de voordelen van AI voor de machinebouwbranche uit. Praktijk gericht maatwerk levert de vertaalslag tussen machinebouwers en AI-specialisten.

Ralf Zoetekouw vertelt trots hoe Datacation in 3,5 jaar tijd is gegroeid van een eenmansbedrijf naar een bedrijf met dertig medewerkers. Dertig slimme koppen, van econometristen tot data engineers en AI-specialisten werken samen aan de meest uiteenlopende projecten. In 3,5 jaar tijd heeft Datacation al een indrukwekkende staat van dienst. Opdrachtgevers als ASML en KLM Catering Services dingen naar hun diensten. “IT-nerds met een sociaal karakter”, vat Ralf zijn bedrijf samen. “We zijn allemaal hardcore-techies met de softskills die nodig zijn om een probleem op te lossen binnen een organisatie.”

Datacation werkt aan maatwerkprojecten. Standaard begint een project met een quick-scan. Dit is een analyse waarbij ze onderzoeken hoe data en AI kan worden ingezet om kosten te verlagen, omzet te verhogen of de kwaliteit te verbeteren van het gehele proces. Het doel van een quick-scan is om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de organisatie. En om een roadmap te creëren hoe data en AI verschillende processen binnen de organisatie op de lange termijn kunnen verbeteren. Dankzij deze methode kan Datacation projectmatig maatwerk leveren. En hiervoor is communicatie, een van de softskills, zeer belangrijk.

“Een project is geslaagd wanneer de techneuten en de domeinexperts elkaar vinden. Alleen dan kun je spreken van 1+1=3”, legt Ralf uit.  “Alleen wanneer de machinebouwers en de techneuten van Datacation elkaar vinden bereik je co-creatie: kennisuitwisseling tussen technische kennis en domeinkennis. Dit is essentieel.”

Aan de hand van praktische voorbeelden toont Ralf hoe AI van meerwaarde kan zijn voor de machinebouw. Hij merkt dat veel presentaties over AI niet concreet genoeg zijn om te laten zien wat nu de waarde is van AI voor het ‘slimmer inregelen van het bedrijfsproces’. De vraag die hij vaak krijgt is: wat voor waarde voegt AI nu echt toe aan mijn bedrijf? Om deze vraag te beantwoorden geeft Ralf in zijn presentatie een aantal praktijkvoorbeelden die concreet laten zien wat je nu precies kunt met AI. Hij merkt dat wanneer hij een eindoplossing presenteert, de mensen in de zaal heel goed de vertaalslag kunnen maken naar hun eigen bedrijf.

Ralf geeft een voorbeeld van een op AI gebaseerd taalmodel. “Met de huidige technieken kun je een knowledge base chatbot ontwikkelen. Alle interne documenten stop je in deze chatbot en hieraan kun je dan direct je vraag stellen. Bijvoorbeeld: “Je hebt een vrijkaartje ontvangen voor een F1-wedstrijd. Mag je dit accepteren?”

Tijdens zijn presentatie bespreekt Ralf een praktijkvoorbeeld van een productiebedrijf van 2500 FTE. Zij hebben een andere toepassing gevonden voor zo’n taalmodel. Het productiebedrijf heeft veel werkinstructies voor machines en op jaarbasis is 30 fte bezig met het maken van aanpassingen. Ralf liet ze de mogelijkheden zien van taalmodellen, inspireerde ze om met AI aan de slag te gaan, en zij maakten zelf de vertaalslag om dit toe te passen op de werkinstructies. Tijdens zijn presentatie legt hij precies uit hoe ze dit gedaan hebben.

Enthousiast sluit Ralf af. Hij weet waar hij naar toe wil met zijn bedrijf en hij is ervan overtuigd dat AI in de toekomst onlosmakelijk verbonden is met de machinebouwbranche.

Bezoek 3 december hét Machinebouw event van de Benelux in Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch.

Machine building event

The Machinebouw event is the meeting place for professionals involved in the design, development and use of advanced machines and systems.
More information
FHI, federatie van technologiebranches
nl_NLNederlands