Dinsdag 8 oktober vond het Industrial Cybersecurity event plaats in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Dertig exposanten, ruim 350 bezoekers, een uitgebreid seminarprogramma en twee plenaire lezingen creëerden samen een evenement dat een toonbeeld is van samenwerking. Cyber veiligheid doe je niet alleen.

Vriend of vijand, dat is de titel van de eerste lezing. Liesbeth Holterman van Cyberveilig Nederland zet de zaal op scherp en opent het Industrial Cyber Security event. “Ik ben niet de expert,” zegt ze. “Dat zijn jullie.” En met gevoel voor dramatiek voegt ze toe: “OT cyber security staat eindelijk op de agenda.” Liesbeth hamert op het gegeven dat cyber security niet ophoudt bij de Nederlandse grens. “We moeten dit gezamenlijk, op Europees niveau aanpakken. Kijk naar de kaart en je ziet dat Europa klem zit tussen de Verenigde Staten, Rusland en China. En wat doen we wanneer onze vriend (de VS), opeens niet meer onze vriend blijkt?”

De boodschap die Liesbeth wil overbrengen is een wereldbeeld dat wars is van naïviteit. “We staan met de handen op de rug. We zijn volledig afhankelijk van Amerikaanse en Chinese systemen.” We moeten wakker worden en de realiteit onder ogen zien. Een les die zij iedereen in de zaal voorhoudt: “Verplaats je in de actor. Wie hebben we tegenover ons?” Voor elke situatie kan dit zeer anders zijn. Van een jonge tiener achter een laptop op zijn slaapkamer, tot vijandige staten met onuitputbare middelen en mogelijkheden.

Bossche bollen

Om 11 uur zit het eerste deel van het programma erop en staan er lange rijen geduldig wachtende bezoekers voor het koffie apparaat. Van Groningen tot Maastricht hebben een groot deel van de bezoekers en exposanten er al ruim een halve dag opzitten. Hongerige ogen kijken verlekkerd naar de plateaus Bossche bollen die congrescentrum 1931 traditiegetrouw aanbiedt. Gezamenlijk genieten we van een goedgevulde chocolade ontbijt met sterke zwarte koffie.

Na een rondje over de oude veemarkt, waar nu in de plaats van koeien de meest innovatieve technische ontwikkelingen worden gepresenteerd, galmt een vriendelijke vrouwenstem door de zaal. Na deze kleine aansporing lopen de bezoekers naar de lezing van hun keuze. Alle bezoekers hebben zich vooraf ingeschreven voor het uitgebreide seminarprogramma. Het is onmogelijk om alles te volgen, dus je moet een keuze maken.

Galloway

In het historische hoofdgebouw bevindt zich een klein theater: de Galloway. Dit kleinood onder de seminarzalen is één van de locaties waar de sprekers van het Industrial Cyber Security event hun lezingen presenteren. Wijd uiteenlopende onderwerpen passeren de revue. Van wet- en regelgeving en kunstmatige intelligentie, tot risicoanalyse. Chris van den Hooven, van Hudson Cybertec, wimpelt alle naïviteit het raam uit met de eenvoudige vraag: “Waarom werkt risicoanalyse niet altijd?”

Chris legt uit dat we alleen geneigd zijn een risico serieus aan te pakken, wanneer het een probleem is. “Risico is géén probleem,” roept hij. “Met een probleem gaan we anders om dan met een risico.” En met een glimlach voegt hij hieraan toe: “Je moet dus van een risico een probleem maken wanneer je wilt dat er iets gedaan wordt. Zeker wanneer je er budget voor wilt krijgen.”

Zijn take-home, voordat het kleine theater leegstroomt richting de afsluitende plenaire lezing: “Hoe groter de ellende, hoe groter je budget.”

Douwe Egberts

Regien Schagen, Global Program Manager voor OT-Security bij Jacobs Douwe Egberts, sluit de dag af. Na een dag vol opzienbarende presentaties is er geen argument meer om je te verbergen achter een scherm van naïviteit. De ogen zijn geopend en we zijn ons er nu terdege van bewust dat OT cybersecurity grens overstijgende uitdaging is die we gezamenlijk moeten aanpakken.

Regien drukt de volgepakte zaal op het hart: “Alleen met technologie kom je er niet.” Cybersecurity is mensenwerk. “Benchmarking is de standaard reactie. Maar we zitten in een keten. We zijn gezamenlijk zo sterk als de zwakste schakel.”

Regien stapt van het podium af en langzaam stroomt de plenaire zaal leeg richting de borrel. OT-cybersecurity staat nu pontificaal op de agenda. Het was een lange dag waar een grote verscheidenheid aan specialisten en professionals met zeer diverse achtergronden samen de digitale wereld stapje voor stapje veiliger maken.

Voldaan en klaar voor de strijd verlaten we congrescentrum 1931. Van een veemarkt naar een cybersecurity centrum. De toekomst wacht niet.

Put it in your agenda

Mechanical engineering

The Machinebouw event is the meeting place for professionals involved in the design, development and use of advanced machines and systems.
More information
FHI, federatie van technologiebranches
nl_NLNederlands