De afgelopen weken zijn wij weer vol aan de slag geweest met 5G-technologie. Misschien denk je: “5G? Dat heb ik toch al? Wat is daar zo bijzonder aan?”

Alleen is het 5G van MCS behoorlijk uniek omdat het werkt op de 3,5 GHz-band. Krijg in deze blog een kijkje in mijn werk als MCS support engineer tijdens deze drukke 5G-weken!

Een kleine 5G recap

5G-technologie is sinds kort publiekelijk toegankelijk voor Odido-klanten. Maar bij MCS leggen wij al jarenlang private 5G-netwerken aan om samen met onze partners innovatieve toepassingen mogelijk te maken.

De bijzondere 3,5 GHz frequentieband

Wat maakt die 3,5 GHz frequentieband van 5G nou zo bijzonder? Dankzij deze frequentieband profiteren gebruikers van een ultra lage latency en hogere snelheden. Dit is ideaal voor toepassingen zoals bij grote evenementen of robotisering.

Bij grote evenementen kunnen bijvoorbeeld duizenden apparaten tegelijkertijd van een snelle internetverbinding worden voorzien. Bij robotisering kunnen robots of drones over grote afstanden met een lage reactiesnelheid worden aangestuurd of autonoom werken zonder merkbare vertraging.

5G in de praktijk

De afgelopen maanden was het in mijn werk vooral 5G wat de klok sloeg. Er zijn een paar grote projecten gestart en opgebouwd die gebruik gaan maken van een supersnelle 5G-verbinding.

Zo heb ik samen met mijn collega’s een privaat 5G-netwerk aangelegd bij RoboHouse in Delft. Dit netwerk voor het gloednieuwe robotica fieldlab van de TU Delft is op 19 juni geopend door op grote afstand via VR-technologie een robot het lintje door te laten knippen. Dankzij deze innovatieve 5G-technologie kunnen organisaties bij RoboHouse robots in allerlei soorten en maten ontwikkelen en uitvoerig testen.

Ook bij het Railcenter in Amersfoort is een privaat 5G SA netwerk geïnstalleerd voor het Rail FieldLab 5G. Dit netwerk geeft spoorprofessionals de kans om experimenten uit te voeren om zo bij te dragen aan het veilig en op tijd vervoeren van reizigers en goederen. In onze eerdere blog kon je al lezen hoe de laatste inspectieronde van mijn collega Wim Masselink daar in zijn werk ging.

We  drink our own 5G champagne

Maar bij MCS vinden wij: practice what you preach. Daarom mag naast onze mobiele 5G kit een private 5G-netwerk in ons hoofdkantoor natuurlijk niet ontbreken. Mijn collega Daan van Dorp en ik zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om daar het 5G-netwerk op te leveren.

Een bijzondere eerste 5G-gebruiker

Na het uitvoeren van snelheidstesten was de aanleg succesvol. De eer om als eerste gebruik te mogen maken van dit gloednieuwe netwerk was aan de bijzondere robothond van Boston Dynamics. Die kwam op bezoek voor de laatste testen.

Dankzij de lage latency van ons private 5G-netwerk kon deze robothond vloeiend worden aangestuurd. Zo kan hij in de toekomst bijvoorbeeld ingezet worden om autonoom inspecties uit te voeren op gevaarlijke terreinen.

Nu is het tijd voor vakantie! Maar stilzitten is er zeker niet bij, want ook tijdens en na de zomer blijft 5G op volle toeren draaien bij MCS.

Meer weten

Zelf aan de slag met 5G? Met onze 5G mobiele kit kun je zelf al ervaren wat 5G voor jouw organisatie kan betekenen. Samen met jou kijken wij graag naar de mogelijkheden! Neem Contact met ons op voor meer informatie.

nl_NLNederlands