Re- and nearshoring in the manufacturing industry?
Vorige week heeft de Tweede Kamer een adviesaanvraag aan de Denktank Coronacrisis gedaan over reshoring in de maakindustrie. De denktank gaat een antwoord formuleren op de vraag hoe dit fenomeen kan bijdragen aan de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie. Maar wat is near- en reshoring precies en wat houdt deze adviesaanvraag in?
Deze adviesaanvraag is er gekomen door een motie op 28 mei van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. De motie is mede ondertekend door Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Thierry Aartsen (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA) en Lilian Marijnissen (SP). In deze motie wordt geconstateerd dat de coronacrisis heeft laten zien dat internationale productieketens kwetsbaar zijn. Dit gegeven is de afgelopen tijd versterkt doordat veel productie is verplaatst naar China.
Reshoring kan de afhankelijkheid van kwetsbare productieketens verkleinen en onze economie versterken. De indieners verzoeken de Denktank Coronacrisis om te verkennen hoe en op welke manier reshoring de maakindustrie kan versterken en vooral of hier kansen liggen om de concurrentiekracht van de Nederlandse economie te verbeteren.
Wat betekenen nu precies deze termen? Reshoring betekent eigenlijk het terughalen van bedrijfsactiviteiten vanuit het buitenland. Nearshoring is het uitbesteden van productie of andere zakelijke activiteiten aan een onderneming in een relatief dichtbijgelegen land. Dit is het tegenovergestelde van offshoring: het uitbesteden van activiteiten naar lagelonenlanden verder weg in de wereld.
De coronacrisis heeft laten zien dat de wereldwijde handel met zijn globale productieketens kwetsbaar is. Leveringsproblemen elders in de wereld hebben gevolgen voor de industrie in Nederland. Re- en nearshoring in Europees en nationaal verband kan de uitkomst zijn, ook om in de toekomst een meer crisisbestendige economie te hebben.
Als de Denktank Coronacrisis zijn adviezen presenteert dan zullen wij hier ook over berichten. Re- en nearshoring sluiten in ieder geval ook aan bij onze belangenbehartigingspunten en het FHI Technologiemanifest.