Vrijdag 27 september was de laatste dag van de World of Industry, Technology & Science (WoTS). Dé tweejaarlijkse technologie vakbeurs van de Benelux. De Jaarbeurs Utrecht was van 23 tot en met 27 september de ontmoetingsplaats waar ruim 15.000 professionals, studenten, wetenschappers en tech-enthousiastelingen samenkwamen.

Vanaf de eerste dag stromen de bezoekers van het Jaarbeursplein richting de entrees en verspreiden zich over de hallen. De met zorg ingerichte stands verwelkomen de eerste bezoekers. Ruim 430 bedrijven staan voor je klaar, van laboratorium apparatuur tot industriële toepassingen en geavanceerde elektronica. Eén voor één nemen de bezoekers hun badge in ontvangst en verspreiden zich over de verschillende werelden.

Snoepwinkel

In hal 9 bij de uitgiftebalie van de beursgadget, dit jaar de Omgevingsmonitor, is een groep studenten van Hogeschool Windesheim druk in de weer met schroevendraaiers. Eén van de studenten haalt het plasticlaagje van het zonnepaneel. “Wij moeten hem straks alleen nog activeren”, vertelt hij. “En daarna, hacken natuurlijk en aan de home assistant hangen.” De derdejaars studenten zijn voor de eerste keer op de beurs. “Overal zijn leuke dingen te zien én ik ben op zoek naar een stageplek. Het verzamelen van de verschillende onderdelen is dan een mooi aanknopingspunt om in gesprek te gaan met bedrijven. Dit voelt echt als een snoepwinkel.”

Robotonderonsje

In hal 11 staan exposanten en bezoekers samengebogen over een werkbank vol instrumenten. In glimmende displays staan futuristische robotarmen en hoor je het geautomatiseerde gezoem van kleppen en aandrijvingen die ritmisch schakelen. Ook de procesindustrie in hal 8  is goed vertegenwoordigd. Van schroeftransport tot instrumentatie en tanks en silo’s. Hier krijg je per toeval een blik in de wereld van morgen. In het gangpad ontmoeten de robothonden van Yokogawa en Defensie elkaar; een waar robotonderonsje. Onder enthousiast geroezemoes genieten bezoekers van deze traktatie.

Stempelkaart

In de World of Laboratory gaan bezoekers zelf op onderzoek uit. Bij de uitgiftebalie staat een lange rij voor de X-pedition: een interactieve tour over de beursvloer langs zes specialisten. Studenten én doorgewinterde professionals worden met een stempelkaart op pad gestuurd en leren op praktische wijze over duurzame en veilige oplossingen in het laboratorium. Met een volle stempelkaart en een tas vol pennen, flyers en presentjes lopen de bezoekers naar de seminarzalen. Het is een bijzonder gezicht: tussen alle bedrijvigheid zitten bezoekers geconcentreerd te luisteren dankzij een silent-disco-systeem.

Overladen met informatie, indrukken en ervaringen verlaten de bezoekers aan het einde van de dag de Jaarbeurs. De WoTS is meer dan een vakbeurs; het is een platform waar mensen met dezelfde interesses en doelen samenkomen. Hier ontstaan waardevolle contacten en samenwerkingen die verder reiken dan de beursvloer.

We kijken ernaar uit je bij de volgende WoTS weer te verwelkomen.

FHI, federatie van technologiebranches
nl_NLNederlands