Han-Modular® - Nieuwe (afgeschermde) modules voor toekomstbestendige stroom-, data- & signaaloverdracht

Han-Modular® - Nieuwe (afgeschermde) modules voor toekomstbestendige stroom-, data- & signaaloverdracht Door: HARTING

Han-Modular® staat voor de combinatie van stroom, data en signalen - als geen andere connector. In feite heeft de serie de trend naar modulaire connectoren gezet. Het systeem is niet alleen zeer veelzijdig, maar ook flexibel en toekomstbestendig. Nieuwe en toekomstige eisen kunnen snel en eenvoudig in het bestaande modulaire systeem worden geïntegreerd.

Hogere vermogensoverdracht met tot 300 A / 1200 V

De markt voor energieopslagsystemen bevindt zich momenteel in een zeer dynamische fase. Bestaande eisen veranderen, er komen nieuwe eisen bij, terwijl de vermogensdichtheid toeneemt en de systemen tegelijkertijd efficiënter moeten worden.

De huidige systemen werken met 200 A / 800 V DC. Toekomstige generaties zullen een nog hogere vermogensdichtheid vereisen met tot 300 A en 1200 V.

Han-Modular® - New (shielded) modules for future-proof power, data & signal transmission
Afgeschermde modules voor toekomstbestendige stroom-, data- & signaaloverdracht

Met deze eisen in het achterhoofd heeft HARTING de 300 A module ontwikkeld, die neerwaarts compatibel is met de beproefde 200 A module. Bijgevolg kan de nieuwe module ook op de 200 A module worden aangesloten (in dat geval zou alleen het lagere nominale vermogen beschikbaar zijn). Bestaande systemen kunnen dus gemakkelijk worden opgewaardeerd. De nieuwe module is zo ontworpen dat zowel directe aansluitingen op een stroomrail als installaties in inschuifsystemen gemakkelijk mogelijk zijn. Ook is voldaan aan de markteis dat de module aan zowel de bus- als de penzijde aanrakingsveilig moet zijn.

Integreer 10 Gbit/s Ethernet in modulaire connectoren

De vraag naar hogere transmissiesnelheden stimuleert de voortdurende ontwikkeling van data-interfaces. Dit geldt niet alleen voor de kantooromgeving, maar ook voor de industrie, waar vooral de voordelen van modulaire interfaces tot hun recht komen. Alle gangbare, standaard bussystemen kunnen eenvoudig worden aangepast, inclusief Profibus, Profinet, CAN, Ethernet Cat. 5, Cat. 6A en Cat. 7A.

Dankzij de M12-module is er nu een extra mogelijkheid om 10 Gbit/s Ethernet te integreren in modulaire connectoren. De module maakt een aanzienlijke vermindering van de benodigde ruimte mogelijk, aangezien twee D- of X-gecodeerde M12-connectoren in één enkele module passen. In vergelijking met conventionele RJ45-oplossingen is het M12-systeem bovendien robuuster en biedt het een grotere bedrijfszekerheid.

Creëren van modulaire interfaces voor afgeschermde lijnen

De nieuwe Han® Afgeschermde vermogensmodule heeft drie vermogenscontacten en een PE-contact voor het aansluiten van typische driefasige belastingen. Hij heeft ook twee signaalcontacten voor temperatuurbewaking, remmen, enz. en een grote afscherming die een EMC-conforme aansluiting van de kabelafscherming rechtstreeks op de module mogelijk maakt. Deze module vormt een alternatief voor de hardwiring van afgeschermde stroomkabels en maakt het tevens mogelijk dergelijke aansluitingen te maken naast andere modules van de Han-Modular®-serie in één kap of behuizing.

Han-Modular® - Frequency converter and motor
Frequentieomvormer en motor met Han® afgeschermde vermogensmodule

HARTING heeft de nieuwe module in praktische toepassingen in het EMC-laboratorium getest: de EMC-eigenschappen van de afscherming in de Han® Shielded vermogensmodule zijn volledig geschikt voor typische aandrijftoepassingen zoals frequentiegeregelde draaistroommotoren of andere belastingen. Hierdoor is het mogelijk afgeschermde stroomleidingen aan te sluiten en is het eenvoudig in gebruik en maakt een directe aansluiting van de afscherming op de module mogelijk. Daardoor zijn de installatietijden voor machines en systemen korter, zowel in een fabriek als bij de eindklant.

De serie zal ook een EMC-beschermde module voor signaaloverdracht hebben. Met een grote afscherming en een extra 360° afschermingsplaat biedt de module niet alleen een uitstekende afscherming, maar zorgt hij ook voor een hoog transmissievolume in een minimale ruimte. Er kunnen 27 afgeschermde D-Sub contacten tot 4A / 32V worden aangesloten. Onder de naam Han® Shielded Module Basic zal dit nieuwe product een eenvoudige en kosteneffectieve manier zijn voor gebruikers in bijvoorbeeld de machine- en robotica-sector om afgeschermde transmissie te integreren in modulaire connectoren.

Web-Seminar -- Hoe granulair wilt u gaan? Een gids voor modulariteit in productietechnologie - BEKIJK NU