Automatische as- en spindelverstelling met IO-Link

Automatische as- en spindelverstelling met IO-Link Door: Isotron Systems bv

Volledig geautomatiseerde positioneeraandrijvingen optimaliseren niet alleen de insteltijden van machines, maar voorkomen ook verkeerde instellingen. Dit bespaart u afval en schade. Van de SIKO positioneeraandrijvingen kent u dit al, maar deze zijn nu voor het eerst ook beschikbaar met een IO-Link interface. De nieuwe AG03/1 IO-Link positioneeraandrijving.

 

Communicatie tot in de cloud.

In de Industrie 4.0-omgeving (smart factory) is het vaak niet voldoende om pure procesgegevens uit te wisselen, maar is het ook gewenst om waarden te verkrijgen voor diagnostische doeleinden. Denk aan eindtraptemperatuur, motorstroom en verschillende spanningswaarden. Dit kan nu met de nieuwe AG03/1 IO-Link. Tevens worden door het elektronische typeplaatje alle identificatiegegevens van het apparaat weergegeven (type, serienummer, hardware- en softwareversies). Zo wordt de planning van onderhoudsintervallen voor u vergemakkelijkt.

Met de open IO-Link standaard is een breed scala aan netwerkcomponenten van verschillende fabrikanten beschikbaar, zodat naadloze communicatie kan worden gerealiseerd van het veldniveau tot aan de cloud, veilig en eenvoudig.

 

Plug & Play met IO-Link.

De AG03/1 verstelling maakt een snelle integratie mogelijk via een point-to-point verbinding met behulp van eenvoudige I/O-aansluittechniek. Dankzij de open standaard van het IO-Link interface zijn comfortabele integratiemogelijkheden beschikbaar voor machinebesturingen van alle toonaangevende leveranciers. IO-Link mastercomponenten kunnen worden gebruikt om meerdere apparaten op modulaire basis in een netwerk op te nemen. Dit vereenvoudigd de bekabelings, evenals de kosten voor de inbedrijfstelling. De gestandaardiseerde aansluiting, gecombineerd met extra diagnosefuncties, verbetert de onderhoudsvriendelijkheid en vermindert de uitvaltijden in geval van fouten. Met de IO-Link master kunnen parametergegevens van de AG03/1 worden gelezen, opgeslagen en bij vervanging van het oude apparaat op een nieuw apparaat van hetzelfde type worden geladen - zelfs terwijl het proces nog loopt.

 

Allround oplossing voor minimale inbouwruimte.

Zelfs bij as afstanden van slechts 37 mm interfereren twee naast elkaar geplaatste AG03/1 verstellingen niet met elkaar. Daardoor kunnen ze worden gebruikt met assen die zeer dicht bij elkaar zijn geplaatst. Alle besturingselektronica en de IO-Link interface zijn geïntegreerd in de compacte behuizing van slechts 80 mm diep.

De borstelloze 24V EC motor heeft een vermogen van 50W, is niet onderhevig aan slijtage en maakt daardoor een lange levensduur mogelijk. De koppel van 3,2 mm en zijn maximumtoerental van maximaal 100 omw/min zorgen voor topprestaties bij het instellen van formaten, aanslagen en gereedschappen. Het absolute magnetische meetsysteem, met 1600 stappen per omwenteling, geeft positiewaarden met hoge resolutie - over het gehele traject tot ±6250 omwentelingen. Dit zorgt ervoor dat  referentiebewegingen bij het starten van de aandrijving niet meer nodig zijn. Bovendien heeft het magnetische meetsysteem bewezen bestand te zijn tegen vuil, vocht, schokken en trillingen.

 

Nog even een paar voordelen op een rij:

  • Ruimtebesparende, eenvoudige montage door holle assen tot max. ø14 mm
  • Borstelloze 50 W, 24 V EC motor met lange levensduur.
  • Geïntegreerde vermogens- en besturingselektronica met polariteit- en overbelasting beveiliging.
  • Geïntegreerde absolute encoder op de uitgaande as.
  • Interfaces CANopen, Profibus-DP, RS485/SIKONETZ5 of IO-Link.
  • IO-Link naar keuze met interface met 1 kabel of 2 kabels.
  • Industrie 4.0 klaar

Bekijk de technische specificaties