De eigenschappen van smeermiddelen meten

De eigenschappen van smeermiddelen meten Door: Inventech Benelux BV

Additieven helpen de eigenschappen van de basisolie te versterken, te minimaliseren of te wijzigen zodat deze aan de gewenste prestatie-eisen voldoet. Er bestaan verschillende soorten additieven en deze hebben natuurlijk allemaal hun eigen kenmerken, maar wat voor kenmerken zijn dat precies?

Welke categorieën van additieven zijn er in smeermiddelen?

De verschillende soorten additieven kunnen worden verdeeld in drie categorieën: de viscositeitsindexverbeteraars, grenssmeeradditieven en overige additieven. De naam viscositeitsindex verbeteraar zegt het eigenlijk al, het verbetert de viscositeitsindex. Grenssmeeradditieven worden toegevoegd om de wrijving en slijtage onder conditie van grenssmering te verbeteren. Daaronder vallen we de anti-slijtage additieven, extreme druk additieven en wrijvingsmodificerende additieven. Onder overige additieven vallen corrosie-inhibitoren, detergerende additieven, dispersante additieven, anti-schuim additieven en anti-oxidanten.

De eigenschappen van smeermiddelen meten met NIR

De eigenschappen van smeermiddelen kunnen eenvoudig worden bepaald met de MicroNIR PAT-U van Viavi.  Een zeer kleine spectrometer, zonder bewegende onderdelen. 

Hier leest u meer over de MicroNIR PAT-U.  Voor meer informatie neemt u contact op met de product managers van Inventech.