Energie in Industrie 2023: slimme oplossingen voor energiebesparing

Energie in Industrie 2023: slimme oplossingen voor energiebesparing Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

We willen én moeten allemaal energie besparen. Voor de Nederlandse industrie is dit actueler dan ooit. Maar waar begin je? En wat is er allemaal voor nodig om besparingen te realiseren? Waar liggen de pijnpunten en welke technologieën zijn er beschikbaar? Dit zijn een aantal van de vragen die besproken zijn tijdens het Energie in Industrie event op 20 juni 2023 bij Van der Valk Vianen.

Klimaatneutrale zuivel
Gerrit Westhoff, Supply Chain Director Sustainability bij FrieslandCampina opende de dag met een lezing over verduurzaming bij de zuivelfabrikant. De onderneming heeft ambitieuze klimaatplannen en wil in 2050 netto-klimaatneutraal zijn. Gerrit geeft aan dat de technologieën beschikbaar zijn, maar dat het voor hem en zijn team altijd een afweging is waar ze deze investeringen maken. Daarnaast wijst Gerrit erop dat eerst je huis op orde moet zijn. Zorg dat onderhoud wordt uitgevoerd, werk aan je efficiency en kijk slim naar je productieproces. Dit zijn kleine investeringen, maar kunnen grote besparingen opleveren.

Meten is weten
Dat energiebesparing begint met inzicht is wel duidelijk. ‘Meten is weten’ is een veel gehoorde kreet en komt in diverse lezingen aan bod. Maar hier ligt ook meteen de uitdaging, want wat meet je dan precies? En wat gebeurt er met deze data? De exposanten tijdens het Energie in Industrie event presenteerden verschillende oplossingen voor dit probleem. Van flowmeter tot data analyse, het hele proces is onder de loep genomen tijdens het diverse programma. 

Digitalisering
Naast FrieslandCampina is ook Tata Steel zich bewust van hun eigen rol in de energietransitie. Carlet Hoes, programmamanager DataDrivenSteel, vertelde over de plannen voor het verduurzamen van de staalproductie. Carlet legt uit dat digitalisering hier onmisbaar bij is. Door middel van dashboards en modelling maken ze het verbruik inzichtelijk, en kunnen ze bepalen welke projecten uitgevoerd moeten worden. 

We kunnen concluderen dat energiebesparing een uitdaging blijft. Als branchevereniging voor Industriële Automatisering hopen we samen met onze leden de industrie op weg te helpen naar een duurzame toekomst, waar slimme oplossingen en samenwerking tussen leveranciers centraal staan. 

Heb je dit event gemist, maar wil je er de volgende keer wel bij zijn? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van de branche Industriële Automatisering en blijf op de hoogte van alle activiteiten.