FHI Economische Barometer, Q4 2023

FHI Economische Barometer, Q4 2023 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De FHI Economische Barometer biedt elk kwartaal een actueel overzicht van economische vooruitzichten binnen diverse branches. De barometer bestaat uit meerdere indicatoren, waaronder omzetgroei, orderportefeuille, kansrijke gebieden en potentiële bedreigingen. Over het algemeen zijn de leden iets optimistischer over behaalde omzetten en orderposities vergeleken met het vorige kwartaal. Op de vraag 'wat zijn uw verwachtingen voor het jaar 2024?', gaf het merendeel van de leden het antwoord 'ongeveer gelijk'. Bijna 70% van de AI-respondenten gaf dit antwoord, terwijl voor elektronica en de laboratoriumbranche dit percentage tussen de 40 en 50% lag. Vanwege een te lage respons kunnen de resultaten van de branche GebouwAutomatisering niet worden gerapporteerd.

De volledige rapportages:

Onlangs zijn ook de resultaten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) over het eerste kwartaal van 2024 gepubliceerd. De COEN-enquête brengt de stemming onder ondernemers in beeld. Voor het dashboard en de Conjunctuurenquête - Eerste kwartaal (2024) kunt u terecht op: https://ondernemersplein.kvk.nl/coen.

Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van het Nederlandse bedrijfsleven, blijft voor het negende kwartaal op rij negatief en komt aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 uit op -7,7. Dit ligt onder het gemiddelde van de reeks (-4,0), maar toont een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal, toen de indicator op -10,1 stond. Hiermee bereikt het ondernemersvertrouwen het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2022.