Gebruik van NIR bij productie van verf, coating, lijm en kit

Gebruik van NIR bij productie van verf, coating, lijm en kit Door: Inventech Benelux BV

Near-Infrared Spectroscopy (NIR), ofwel nabij-infraroodspectroscopie, wordt in de productie van verven, coatings, lijmen en kitten vaak gebruikt vanwege verschillende voordelen die het biedt. Hieronder zetten we de meeste die gelden voor alle producten uiteen.

Snelheid en efficiëntie

NIR-analyse is snel en kan real-time metingen uitvoeren. Dit is van groot voordeel in productieomgevingen waar snelle analyses essentieel zijn voor efficiënte processen.

Niet-destructieve analyse

NIR is een niet-destructieve analysemethode, wat betekent dat het mogelijk is om monsters te meten zonder ze te beschadigen. Dit is voordelig omdat het producten niet hoeft te worden vernietigd voor kwaliteitscontrole, wat verspilling kan verminderen. Ook kan in-line de gehele productie worden gemonitord. 

Multicomponentenanalyse

NIR kan gelijktijdig informatie verschaffen over meerdere componenten in een monster. Voor verven, coatings, lijmen en kitten, waar complexe mengsels van componenten vaak voorkomen, is dit een waardevolle eigenschap.

In-line en at-line monitoring

NIR kan worden geïntegreerd in productielijnen voor in-line monitoring of worden toegepast in een at-line setting, waarbij monsters regelmatig worden genomen voor analyse. Dit draagt bij aan procescontrole en kwaliteitsborging.

Kwaliteitscontrole en Procesoptimalisatie

NIR kan worden gebruikt voor het monitoren van belangrijke eigenschappen zoals samenstelling, viscositeit, vochtgehalte en andere parameters die cruciaal zijn voor de kwaliteit van verven, coatings, lijmen en kitten. Het stelt producenten in staat om processen te optimaliseren en producten van consistente kwaliteit te leveren.

Minimale Monsterbereiding

In tegenstelling tot sommige andere analysetechnieken vereist NIR vaak minimale of geen monsterbereiding. Dit bespaart tijd en middelen in vergelijking met meer arbeidsintensieve methoden.

Brede toepasbaarheid

NIR kan worden toegepast op een breed scala van materialen, waaronder vaste stoffen, vloeistoffen en pasta's. Hierdoor is het geschikt voor de diverse samenstellingen die voorkomen in verven, coatings, lijmen en kitten.

Kalibratiemogelijkheden

Met behulp van kalibratiecurven kan NIR worden aangepast aan de specifieke eigenschappen en samenstellingen van de materialen die worden geanalyseerd, waardoor het geschikt is voor diverse producten en formuleringen.

Lees hier meer specifieke informatie over NIR voor de verschillende producten: 

Gebruik van NIR bij de productie van lijmen

Gebruik van NIR bij bij de productie van kitten

Gebruik van NIR bij de productie van coatings

Gebruik van NIR bij de productie van verven

Neem contact op met de specialisten van Inventech voor meer informatie.