Hoofdthema’s als energie en AI veelbesproken tijdens PPA 2023

Hoofdthema’s als energie en AI veelbesproken tijdens PPA 2023 Door: Federatie van Technologie branches

De energiecrisis en de gevolgen voor de industrie en complexe productieketens, integratie met cloudomgevingen, AI en cyber security. Het waren deze en tal van andere thema’s die langskwamen bij de 2023-editie van het Productie Proces Automatisering (PPA) event.

In totaal 187 bezoekers vonden hun weg naar Hart van Holland in Nijkerk. Jaap van Bijleveld en André van Ham, werkzaam bij Kerry Food Ingredients, hadden de eer om de openings-keynote te verzorgen. Zij vertelden hoe op basis van een energiescan besparingen mogelijk bleken bij de koeltoren. Met behulp van onder andere frequentieregelaars wist Kerry het energieverbruik inderdaad te verlagen, al bleek de praktijk op sommige punten weerbarstiger dan de energiescan aangaf. Stap voor stap namen Jaap van Bijleveld en André van Ham de bezoeker mee in het proces van advies naar realisatie

In het parallelle seminarprogramma kwamen tal van interessante lezingen langs. Zo vertelde Jasper Zondervan (AVEVA Select Benelux) over hoe een snel inzetbaar energiemonitoringsysteem inzicht kan geven in waar energie valt te besparen en wat de actuele carbon footprint van bedrijven is. Als voorbeeld diende een koekjesfabriek, waar aanzienlijk op energie werd bespaard.

René de Theije van Prodek Solutions stelde dat hoewel AI dichtbij is om ook de industriële wereld te veroveren, er ook nog goed gekeken moet worden naar bestaande processen, data en de eigen vakmensen: daar is nog veel van te leren. Steven Rouvoet (Flexim Instruments Benelux) ging in zijn lezing in op de voordelen van clamp-on ultrasone flowmeters. Deze zijn tijdens de normale procesvoortgang in staat om inzicht te geven in de energie-inhoud van leidingen.

Homi Sihombing (ABB) gaf tekst en uitleg over de voordelen van een zogeheten collaborative operation center. Daarmee kan op afstand de status van allerhande meetinstrumenten, machines en sensoren in de gaten worden gehouden. Dirk Kop van JUMO schetste hoe de komst van Single Pair Ethernet in de industriële omgeving het gemakkelijker maakt om sensoren met de cloud te laten communiceren.

De afsluitende lezing werd verzorgd door Dennis Hoeks. Hij schetste hoe Vencomatic pluimveestallen slimmer weet te maken door data gedreven producten te ontwikkelen. Daarmee wordt het dierenwelzijn verhoogd en kan tegelijkertijd zowel de productie groeien als dat er milieuwinst wordt geboekt. Hoeks sprak daarover al eerder met FHI.

Na een ochtend en middag vol met lezingen over de laatste trend en ontwikkelingen in het werkveld van productieprocessen, was het tijd voor de afsluitende borrel op de beursvloer. Zowel de kennispartners als FHI kijken alweer uit naar de 2024-editie van PPA.