Industrie 4.0 praktisch beleven

Industrie 4.0 praktisch beleven Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Maak een adviesroute langs specialisten en bezoek het seminar
Tim Middeldorp

Voor mensen die al langere tijd in de industrie werken is er eigenlijk niet veel nieuws onder de zon. In veel productieprocessen wordt er al jaren gewerkt aan de (digitale) infrastructuur, verbeterde communicatie, geïntegreerde systemen en bijbehorende dataverwerking. Waarom wordt er dan, ongeveer sinds de Hannover Messe in 2014, in de industrie zo’n ophef gemaakt over Industrie 4.0 of de Engelse variant die ook in Nederland vaak terugkomt: Smart Industry?  

Tijdens de World of Technology & Science (WoTS) komen de diverse kreten ook weer veelvuldig terug. Tegelijkertijd biedt de grootste beurs van de Benelux met aanbieders van automatiseringscomponenten en –systemen een goede kans om een praktisch antwoord te krijgen op de vraag wat Industrie 4.0 concreet voor mijn proces oplevert? Tijdens de WoTS worden de thema’s Internet of Things (IoT) – Industrie 4.0 door middel van een adviesroute tastbaar gemaakt.

Een veelgehoorde verbetering is om de operationele laag (OT) zo goed mogelijk met de informatietechnologie (IT) te verbinden. Hoe krijgt u zo snel, gemakkelijk en efficiënt mogelijk uw proces/installatie data vanuit de OT laag in de cloud? Met diverse cloud functionaliteiten kunt u de data verrijken (met andere data) en analyseren. Waardoor kansen zoals conditional monitoring en predictive maintenance binnen handbereik liggen. Op de stand van WAGO krijgt u hierover een demonstratie.

Hoe kunnen software engineers met verschillende technologische achtergronden, onafhankelijk van elkaar, snel complexe applicaties ontwikkelen en de openheid en flexibiliteit van andere programmeertalen volledig benutten? Ga daarvoor langs bij de stand van Phoenix Contact om kennis te nemen van een innovatief besturingsplatform. Het biedt de mogelijkheid om open source software en apps te integreren in een besturingsplatform dat kan worden geprogrammeerd met klassieke PLC-programmeertools, hogere programmeertalen én model gebaseerde ontwikkeltools zoals Matlab Simulink.

Uiteindelijk bent u gebaat bij een optimale machinebezetting, duurzamere productie en hogere kwaliteit. Hoe dit te bereiken volgens Yaskawa? Zij bieden u een platform om bestaande mechatronica, informatie- en communicatietechnologie te bundelen samen met oplossingen zoals artificial intelligence, big data en de Internet of Things. Voor deze koppelingen maakt Yaskawa gebruik van standaard interfaces zoals OPC UA en HTTP.

In totaal participeren maar liefst tien exposanten met specifieke kennis voor uw machine, installatie of productieproces in de adviesroute. Op de website https://fhi.nl/wots/projecten-en-seminars-world-automation/iot-industrie-4-0-adviesroute/ vindt u een overzicht van wat u mag verwachten. Een antwoord op de vraag waarom uitgerekend deze ontwikkeling een ‘revolutie’ zou zijn is vanuit marketingoogpunt wel te begrijpen. Veel technologieën bieden nou eenmaal nieuwe ‘revolutionaire’ mogelijkheden. Wat de consequenties zijn voor uw situatie kunt u natuurlijk alleen zelf beoordelen en daarvoor is deskundig advies een vereiste. U kunt al uw vragen kwijt bij de specialisten die zich verzamelen in de Jaarbeurs, de eerste week van oktober tijdens de WoTS.

Gekoppeld aan deze adviesroute wordt er een seminar georganiseerd op dinsdag 2 oktober 2018, waarbij diverse sprekers in gaan op deze aspecten. De adviesroute kunt u na registratie op eigen gelegenheid volgen. Wilt u zich aanmelden voor deze adviesroute? Ga dan naar www.wots.nl