Terugblik PPA 2022: het nut van nieuwe technologieën voor de proces- en productieautomatisering

Terugblik PPA 2022: het nut van nieuwe technologieën voor de proces- en productieautomatisering Door: FHI federatie van technologiebranches

PPA 2022, hét Productie- en Procesautomatiseringsevent van het jaar, opende haar deuren in Hart van Holland in Nijkerk. De bezoeker kreeg een rijk programma aan lezingen voorgeschoteld, met onderwerpen als Industrial Internet of Things, Industrie 4.0 en cyber security.

Jacco Opmeer (Shell Global Solutions) vertelde over de noodzaak tot standaardisatie in de snel transformerende industriële sectoren. Opmeer is namens Shell actief in de werkgroep Open Process Automation Forum (OPAF) en gaf FHI al inzicht in zijn betoog om de industrie verder aan te sporen stappen te zetten op dit vlak.

Het PPA-programma werd vervolgens verdeeld over drie tracks. Zo gaf Maurice Houben (Yokogawa) inzicht in de SIRI-methode, vertelde Mark van der Zande (KROHNE Nederland) over de noodzaak van goede monitoring van energietransitie en het duo Mark Satink & Omar Thiam (AVEVA Select Benelux) doken in de voordelen van het gebruiken van digital twins.

Protocollen

Kees Lambregts van Novotek vertelde over het trio van data ontsluiten, organiseren en transporteren met behulp van open protocollen als OPC UA, UNS (unified name space) en MQTT.  Ferdinand Verstraeten en Andrzej Kafuza (ReliaSol) behandelden een interessante case bij een Pools energiebedrijf waar gebruik is gemaakt van kunstmatige intelligentie voor predicitive maintenance.

Theo de Vries van VIRO gaf in zijn lezing inzicht over de voordelen van maatwerksoftware, waarbij overigens wel gebruik wordt gemaakt van opensource-bibliotheken. John van Hooijdonk (OMRON Europe) liet zijn licht schijnen over hoe robots kunnen helpen bij de productie van producten met een laag volume en een hoge prioriteit.

De PPA-dag werd afgesloten met een interessante lezing van Paul Cobben (KPN). Hij schetste de voordelen van technologieën als 5G, edge computing en indoor lokalisatie in de industrie om zo te komen tot ‘wireless factories’. Om de dag geheel in traditie af te sluiten, kwamen exposanten en bezoekers samen voor de traditionele borrel.