Hoe voorkom ik interferentie storingen bij PV installaties en aanverwante hoogfrequente bronnen?

Hoe voorkom ik interferentie storingen bij PV installaties en aanverwante hoogfrequente bronnen? Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

EMC problematiek veroorzaakt door PV installaties wordt door radioamateurs veelvuldig waargenomen. Bij de ontvangst op amateurbanden is dit soort storing goed te merken zowel op de HF (High Frequency), maar ook op een aanzienlijk deel van de VHF (Very High Frequency). Als amateur zul je een beetje out of the box te werk moeten gaan om iets tegen de storing te doen. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om de ontvangst op de HF banden aanzienlijk te verbeteren. Ernst Schrama, Associate Professor op de TU Delft, gaat in zijn presentatie op het EMC-ESD event in op de oorzaak van deze storingen vanuit PV installaties en aanverwante hoogfrequente bronnen en hoe deze opgelost/vermeden kunnen worden.

Er zijn volgens dr. Ir. Schrama talrijke alternatieven voor zendamateurs om het probleem van PV installatie storing grotendeels te vermijden. De vraag kan gesteld worden of het grootschalig plaatsen van PV installaties in Nederland überhaupt mogelijk is, omdat radiofrequenties tot en met de VHF gebruikt worden o.a. in de luchtvaart maar ook voor diverse andere publieke diensten.

Eerdere inspanningen vanuit de amateurgemeenschap hebben geleid tot oplossingen om bijvoorbeeld PLC schakelingen te voorzien van notch filters. Voor inverters in PV installaties en wellicht ook laadpalen voor elektrisch vervoer (die dadelijk wellicht draadloos worden) is het raadzaam vooruit te denken om onnodige toekomstige EMC problematiek te voorkomen.

Wilt u deze lezing bijwonen? Registreer u kosteloos voor een bezoek aan het EMC-ESD event 2021.