Apparaten die bediend worden met een touchscreen zijn onderhand gemeengoed geworden in de industrie, de medische technologie en in de consumentenelektronica. Oppervlakken die veel worden aangeraakt, kunnen echter een gezondheidsrisico vormen. Contactinfecties via het oppervlak kunnen ervoor zorgen dat ziekten worden overgedragen. Gelukkig is voor dit probleem inmiddels een oplossing beschikbaar. Een touchscreen met een antimicrobieel oppervlak kan verspreiding van virussen en bacteriën via het scherm tegengaan.

Bij het bepalen van de optimale oplossing kan gekozen worden tussen chemische en fysische antimicrobiële oplossingen. Zo kan er gebruik worgen gemaakt van antibacterieel glas of flexibele, met zilver beklede polyesterfolies. Een derde mogelijkheid is een behuizing die is voorzien van een antimicrobiële oppervlaktebehandeling. In alle gevallen is de effectiviteit van het antimicrobiële oppervlak echter slechts beperkt.

Desinfecteren van het scherm blijft dus noodzakelijk. Om dit zo eenvoudig mogelijk te kunnen doen, is het belangrijk dat de invoersystemen geen vuile randen hebben. Bij PCAP touchscreens is de gehele voorzijde van glas en wordt de minieme ruimte tussen het scherm en de behuizing rondom naadloos opgevuld. Membraantoetsenborden met display-integratie – ook de uitvoeringen met resistieve aanraakschermen – worden uitgevoerd met een doorlopende, zeer transparante frontfolie zonder vensteruitsparing in het displaygedeelte.

Als alternatief zijn er technologieën voor contactloze invoer beschikbaar, waarbij aanraking van het scherm geheel voorkomen wordt.

Whitepaper

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)