In Nederland zijn drie providers die 4G/LTE-connectiviteit aanbieden, maar voor het bedrijfsleven is er nog een optie: private mobiele netwerken. Tijdens een paneldiscussie zal tijdens het Telecom Infra event 2019 worden besproken wat de voordelen van dergelijke privénetwerken zijn, met name voor kritische bedrijfsprocessen.

Door: Dimitri Reijerman

De discussie staat onder leiding van Koen Mioulet, solutions manager enterprise mobility bij Cellnex Telecom en tevens lid van de expertgroep KMBG (Kritisch Mobiele Breedband Gebruikers) van brancheorganisatie BTG. Verder zullen medewerkers van Schiphol en overslagbedrijf ECT deelnemen aan de paneldiscussie.

Volgens Mioulet biedt een privaat LTE-netwerk bewezen voordelen: “Private LTE-netwerken leg je als bedrijf of organisatie voor eigen gebruik aan op jouw terrein of in jouw kantoorgebouw. Maar waarom zou ik een eigen 4G-netwerk aanleggen als partijen als KPN dat al doen? De reden is dat een bedrijf zelf de prestaties van zijn LTE-netwerk, vastgelegd in KPI’s, kan beïnvloeden. Bedrijven als Shell of Schiphol kunnen daarom voor bijvoorbeeld IoT-toepassingen en machine-2-machine-communicatie overwegen een Private LTE-netwerk aanleggen, waarmee ze de uptime, latency en doorvoersnelheid helemaal zelf in handen hebben.”

De kosten van zo’n privénetwerk zijn in de optiek van Mioulet goed te rechtvaardigen: “Zo’n netwerk kost vermoedelijk meer dan losse abonnementen bij providers, maar veel bedrijfskritieke processen zijn het meer dan waard om deze helemaal zelf onder controle te hebben. Bovendien kunnen de kosten meevallen. Voor enkele tienduizenden euro’s kun je al een LTE-netwerkje aanleggen.”

Praktijkvoorbeeld: ETC

Mioulet geeft een praktijkvoorbeeld van een geslaagde implementatie van een Private LTE-netwerk: “ETC in Rotterdam heeft een eigen LTE-netwerk met duidelijke KPI’s. Het private netwerk wordt gebruikt om automated guided vehicles aan te sturen. Zij hebben al jaren geleden geconcludeerd dat ze een private LTE-netwerk nodig hadden omdat ETC met wifi of een publiek 4G-netwerk de bedrijfszekerheid onvoldoende kunnen garanderen.“

Met de mogelijkheid om als bedrijf een licentie voor een eigen stukje spectrum te bemachtigen, is Nederland volgens Mioulet vrij uniek: “We hebben in ons land speciale frequentiebanden vrijgehouden voor bedrijfsnetwerken: de 1800MHz en 3,5GHz-band. Ik kan daarop 20MHz of 40Mhz aanvragen. Het spectrum wordt technologie-agnostisch uitgegeven, dus het ministerie vraagt niet welk type netwerk je er op wilt uitrollen.”

Hij vervolgt: “Je krijgt bij de licentie een maximaal zendvermogen toegewezen, zodat een bepaalde frequentie ergens anders in Nederland weer hergebruikt kan worden. Maar je kunt dus als bedrijf aan die frequenties komen en dat is uniek, want dat bieden lang niet alle landen. Deze licenties worden uitgegeven op basis van first come, first serve basis. Dus je moet niet te lang wachten, want anders kun je achter het net vissen.”

Voordelen 5G

Inmiddels staat de introductie van 5G-netwerken voor de deur. Dat biedt volgens Mioulet nog meer mogelijkheden: “5G biedt de mogelijkheid tot slicing. Daarmee kun je nog beter dan 4G een subnetwerk creëren met precies die prestaties die je voor je bedrijf nodig hebt. Je kunt een netwerk maken met exact de gewenste latency, doorvoer, resilience en de spectral efficiency die je nodig hebt. 5G maakt het hele verhaal nog beter.”

Tenslotte wil Mioulet nog wijzen op het bestaan van private 2G-netwerken die zich al jaren bewijzen. “Dat zijn er honderden. Deze GSM-verbindingen worden bijvoorbeeld gebruikt in de gezondheidszorg of door hulpverleners.”

Wilt u het Telecom Infra event op 26 september bezoeken? Meld u aan voor een gratis bezoek.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)