Een groep studenten aan de TU Delft heeft in een periode van drie weken het AIRone beademingsapparaat ontwikkeld. Een prototype wordt momenteel uitvoerig getest en de voorlopige testresultaten zijn volgens medisch deskundigen bemoedigend. Het ministerie van Volksgezondheid wil 500 apparaten afnemen.

De AIRone wordt gebouwd op de campus in Delft. Zij worden daarbij ondersteund door een subsidie van Economische Zaken. Het doel is duidelijk: met een zelfgebouwd beademingsapparaat moeten de tekorten op IC-afdelingen worden tegengegaan.

Bij de ontwikkeling van het beademingsapparaat hebben de studenten de focus gelegd op onderdelen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Zo laten de studenten in een video van Nieuwsuur zien dat de essentiële componenten vrijwel allemaal uit ons land komen.

Hoewel er momenteel nog voldoende beademingsapparatuur in Nederland voorhanden is, kan de situatie snel wijzigen als er verder opgeschaald moet worden. Medisch specialisten die de AIRone hebben bekeken, noemen het product van de TU Delft dan ook veelbelovend en prijzen de zeer korte ontwikkeltijd.

Bij de ontwikkeling van de AIRone zijn ook de FHI-leden Bronkhorst en Telex als partners betrokken. De TU Delft is overigens niet de enige in Nederland die werkt aan nieuwe beademingsapparatuur. Zo is ook FHI-lid Demcon actief op dit gebied.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)