Klokslag negen uur staat er een rij bezoekers bij de registratiebalie van congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch. De verse koffie staat klaar en de bezoekers verspreiden zich over de beursvloer. Techneuten onder elkaar. Rustig keuvelend tussen de stands zijn het de oude bekenden die de nieuwe gezichten voorstellen en een kleine rondleiding geven op het Productie Proces Automatisering event.

In de grote zaal staat de eerste spreker klaar voor de openingspresentatie. Aan Artur Schweidtmann van TU Delft de eer het Productie Proces Automatisering evenement te openen. Anders dan voorgaande edities zijn het niet de exposanten die een presentatie geven maar vijf grote namen uit de industrie en de academische wereld. Thematisch sluiten de presentaties op elkaar aan. Op een speelse manier worden de presentaties na de lunch onderbroken door ‘pitches’. Alle exposanten vertellen in twee minuten met humor en enthousiasme wie ze zijn, wat ze doen en waarom je even langs moet komen op de stand.

Artificial Intelligence

Je kunt een speld horen vallen. In diepe concentratie zit de zaal te luisteren naar Artur Schweidtmann, TU Delft. Kort geeft hij een overview van de op taal gebaseerde AI-modellen. Generative AI heeft al een enorme invloed op ons dagelijks leven. In verschillende domeinen heeft Gen AI zich duidelijk laten gelden als een factor van ongekende invloed en kracht. Denk aan ChatGPT (taal), DALL E3 (beeld) en Sora (video). Vervolgens stelt hij de zaal de vraag: Hoe kunnen we deze toepassingen vertalen naar de industrie? Of anders geformuleerd: Wat hebben we nodig om een ChatGPT te bouwen voor de proces industrie?

Het is duidelijk dat AI nog een lange weg te gaan heeft. Maar in zijn conclusie sluit Artur af met een positieve noot. Hij is ervan overtuigd dat AI ons voorbij rent. Zeker wanneer je je realiseert hoe onhandig de taalmodellen enkele jaren gelden waren. Vet gedrukt én onderstreept sluit hij af met: Digital engineering data is key for future AI applications.

Dow Benelux op het PPA event

Maarten de Caluwé, Manufacturing Technical Architect, bij Dow Benelux, is ruim 25 jaar verbonden aan Dow Benelux in Terneuzen. Hij noemt zichzelf naast een manufacturing architect een wireless ambassador: hij onderzoekt hoe hij mensen in het veld mobiel kan maken en in hoeverre draadloze sensoren kunnen bijdragen aan zaken als predictive maintenance. In zijn rol binnen het Operations IT/OT Team legt hij de nadruk op samenwerking én het belang van goede communicatie.
Verder lezen

Exposanten pitches

Een nieuw onderdeel van PPA zijn de pitches. Bart-Jan van Sluijs, projectmanager bij FHI, organiseert de exposanten in een strakke lijn en roept ze één voor één naar voren. “twee minuten”, zegt hij streng. En met een stopwatch in de hand houdt hij de tijd goed in de gaten.

De exposanten stappen enigszins nerveus en nog onwennig het podium op. De bezoekers reageren enthousiast en onder luid applaus wisselen de exposanten elkaar af. Het is een welkome onderbreking van het inhoudelijke programma. Ik wil voorstellen de pitches nog spannender te maken: onder de minuut.

Rijkswaterstaat en Schiphol

Na de uitgebreide lunch staan er nog twee lezingen op het programma. Eerst Rijkswaterstaat. Jack van de Velde geeft de zaal een overzicht van de enorme opgave die Rijkswaterstaat te wachten staat. 286 objecten wachten op onderhoud. De oudste uit 1863 en de jongste uit 2024.  Jack legt uit dat een verklaring van de enorme onderhoudsvraag die nu bij Rijkswaterstaat ligt te maken heeft met een mind set die jaren hoogtij vierde. De focus van de organisatie lag altijd op bouwen. Op beton, staal en asfalt. Maar de looptijd van werktuigbouwkundige vraagstukken is over het algemeen veel langer dan de looptijd van industriële automatiseringsvraagstukken. Daarnaast is een onderdeel van de uitdaging oude software systemen en het gegeven dat bijna alle objecten echt unieke objecten zijn die maatwerk eisen. Toch is het doel: standaardiseren. Of zoals Jack het zegt: “Asset management wordt de nieuwe way of life voor Rijkswaterstaat”. Voor Rijkswaterstaat is modulaire architectuur de toekomst.

De laatste presentatie voor de borrel wordt gegeven door Ron Wever, Royal Schiphol Group, en Menno Cadee, aXite Security Tools. Ron en Menno geven een duopresentatie waarin de nadruk ligt op IT/OT en cyberveiligheid. Op cyber gebied is Ron heel duidelijk: Zero trust. De risico’s zijn eenvoudig te groot. Hij benadrukt dat de kracht van AI aan twee kanten zit: aan de kant van de beveiliger, maar ook aan de kant van de aanvaller.  Ron roept de zaal op om in de eerste plaats overzicht te krijgen van al je assets: krijg inzichtelijk wat je allemaal hebt. En wanneer je uiteindelijk boven op de boeggolf komt dan realiseer je je: het is het waard. Maar, benadrukt hij, met innoveren zet je tien stappen waarvan negen stappen mislukken. Het is een weg van vallen en opstaan.

Tijdens de presentatie komt een praktisch voorbeeld aanbod: de slagboom.  Wanneer je nu je auto aanbiedt bij een slagboom, dan gebeurt er van alles. Er wordt een foto genomen van het nummerbord, je betalingsgegeven worden geregistreerd en uiteindelijk gaat er een hefboom omhoog. IT, OT en cyberveiligheid komen allemaal samen bij een eenvoudige slagboom. “IT/OT en beveiliging moeten samen optrekken,” concludeert Ron.

“Check, check, dubbel check”, vat Ron het samen. Vervolgens roept hij met een kleine metafoor de zaal op goed na te denken wie je toegang geeft tot je systemen. “Je kunt de beste slotenmaker in huis halen en alles op slot draaien. Maar wanneer je vervolgens iedereen een sleutel geeft, dan ben je geen stap verder.”

Na meerdere vragen uit de zaal neemt Roelof het woord. Hij bedankt uitgebreid de sprekers en nodigt iedereen uit voor de borrel op de beursvloer.

PPA 2025 zit erop. De FHI-evenementen vernieuwen en gaan met hun tijd mee. Het wordt dynamischer, interactiever. Druk discussiërend lopen bezoekers, exposanten en sprekers dwars door elkaar op weg naar een drankje en een versnapering. Sommige dingen veranderen niet. Verbinden. Mensen en technologie bij elkaar brengen. FHI blijft FHI.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)