Vijf regeltechnische bedrijven slaan de handen ineen en starten samen met Avans+ een nieuwe post-mbo opleiding Technicus gebouwautomatisering. Een bijzondere samenwerking, vertelt Kees-Jan Jekel-Sweerman, opleidingsmanager Techniek bij Avans+. Hij hoopt met deze opleiding een nieuwe generatie technici te enthousiasmeren voor de branche.

62 procent van de bedrijven in Nederland ervaart een tekort aan technisch personeel. Eén van de meest genoemde oorzaken van dit tekort is een slechte aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven wijzen naar elkaar”, zegt Kees-Jan. “Het onderwijs zegt niet begrepen te worden door het bedrijfsleven en bedrijven zeggen dat opleidingen niet aansluiten bij hun behoeften. De enige manier om dit te doorbreken is elkaar opzoeken en samenwerken.”

De post-mbo opleiding Technicus gebouwautomatisering duurt twee jaar en combineert vier dagen werken met één dag school. Het is een open opleiding en iedereen met een interesse in gebouwautomatisering is welkom. De deelnemers krijgen vakken als elektrotechniek, meet- en regeltechniek en klimaattechniek. Daarnaast staan vakken als projectmanagement en maintenancemanagement op het programma. “Gebouwautomatisering is een ervaringsvak, je moet jaren in de praktijk werken om je dat eigen te maken. Met deze opleiding willen we de deelnemers een dosis theorie meegeven, zodat ze een vliegende start krijgen.”

Samenwerking

“Het idee van de opleiding is voortgekomen uit gesprekken over een maatwerkprogramma met Regel Partners. In die gesprekken kwamen we tot de conclusie dat deze opleiding niet alleen een goed idee is voor Regel Partners, maar voor de hele branche. Uiteindelijk is het doel om meer nieuwe mensen de branche in te krijgen en dat bereiken we alleen door samen te werken.” De opleiding is een samenwerking van vijf regeltechnische bedrijven, maar Kees-Jan hoopt dat er meer bedrijven aansluiten. “Het is een initiatief voor de hele branche. Samen met de vijf bedrijven hopen we dat het breder gedragen wordt en meer bedrijven aansluiten.”

De deelnemers gaan of zijn al in dienst bij de deelnemende bedrijven en krijgen allemaal hetzelfde studiecontract aangeboden. Zo beconcurreren ze elkaar niet op arbeidsvoorwaarden. “Ik vind het heel bijzonder hoe de bedrijven dit samen oppakken, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Deze opleiding is het schoolvoorbeeld van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het liefst zouden wij alle opleidingen zo neer willen zetten.”

Toekomstbestendig

“Het is een harde voorwaarde voor ons om een opleiding aan te bieden waar de markt, de branche en de deelnemers op zitten te wachten. De techniek verandert razendsnel, daarom werken wij alleen met docenten uit de praktijk, die op de hoogte zijn van de laatste stand van de techniek. Daarnaast vragen wij continu feedback van de deelnemende bedrijven en de deelnemers.”

Kees-Jan legt uit dat niet alleen de techniek en de branche veranderen, maar ook de beweegredenen van de deelnemers door de jaren heen zijn verschoven. “Toen ik vijftien jaar geleden met deelnemers sprak en naar hun motivatie vroeg draaide het antwoord om carrière en toekomstperspectief. Nu hoor ik dat ze de techniek beter willen begrijpen, mooie installaties willen ontwerpen of een bijdrage willen leveren aan de energietransitie. Een andere verschuiving is dat jonge technici meer in deeltijd willen werken. We zien dat bedrijven die dit faciliteren het beter doen in de werving van nieuw personeel.”

 

Meer weten?

De post-mbo opleiding Technicus gebouwautomatisering is ontwikkeld in samenwerking met Kropman, Kuijpers, Numan & Kant, Regel Partners en Rensen. De opleiding gaat 11 februari 2025 van start. Heb je interesse in deelname of wil je samenwerken? Neem dan contact op met Kees-Jan Jekel-Sweerman of bezoek de website van Avans+ voor meer informatie.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)