U overweegt de aankoop van een microbiologische veiligheidskast of u heeft (onlangs) een microbiologische veiligheidskast gekocht? Dan kunt u vanaf dat moment uw medewerkers en uzelf een veilige manier van werken bieden. 

Afhankelijk van de klasse die uw veiligheidskast heeft, biedt het u de volgende bescherming: 
-Bescherming voor de persoon die aan de kast werkt 
-Bescherming aan het product waar u mee werkt 
-Bescherming aan de omgeving waarin u werkt 

Deze vormen van beschermen dienen regelmatig gecontroleerd te worden. Deze controle noemen we een validatie en is vastgelegd in de norm NEN-EN 12469:2000. Deze norm beschrijft welke testen tijdens een validatie uitgevoerd dienen te worden en aan welke prestatie eisen een microbiologische veiligheidskast dient te voldoen. 

Er zijn 3 vaste momenten waarop een validatie plaats dient te vinden. Te weten vóór het eerste gebruik, bij het wijzigen van de locatie van de veiligheidskast en tijdens een jaarlijkse controle.

Uw aankoop dient dus na plaatsing, maar vóórdat u er mee gaat werken, getest te worden om er zeker van te zijn dat deze voldoet en u en uw medewerkers veilig kunnen werken.

Een standaard validatie bestaat uit de volgende onderdelen: 
-Filter integriteitstest 
-Luchtsnelheid metingen 
-Visualiseren stromingsprofielen 

LabMakelaar Benelux B.V. werkt voor het uitvoeren van de validatie samen met ValidR, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in validatie van microbiologische veiligheidskasten. 

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken? Neemt u dan contact met ons op.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)