Vonkenregen en geknetter bleek geen vervroegde vuurwerkshow van TENNET!

Vonkenregen en geknetter bleek geen vervroegde vuurwerkshow van TENNET! Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het is gebruikelijk om nieuwjaarswensen voor 6 januari (de dag van “Drie koningen”) of in ieder geval voor 15 januari, de datum die de meeste mensen aanhouden, te doen. Persoonlijk houd ik in dit geval maar de verzenddatum van deze nieuwsbrief aan, dus hierbij wens ik iedereen namens het bestuur een mooi, gezond en gelukkig 2023!

Ik ben opgegroeid in het kleine dijkdorp Nieuw-Lekkerland waar de hoogste hoogspanningsmasten van Nederland staan. Deze staan er om de 380kV-hoogspanningsverbinding te maken over de rivier de Lek tussen Nieuw-Lekkerland en Lekkerkerk. Er is in al die jaren veel discussie geweest over de aanwezigheid van deze masten. Of het nu het geluid is die bij bepaalde wind ontstaat, de ijspegels die in de winter naar beneden vallen tot zelfs verfspetters, die na een verfonderhoud door de wind,  over veel auto’s en tuinen werd verspreid.  Maar de grootste discussie was het uitkopen van 400 woningen die onder deze masten staan. En dan heb ik het nog niet eens over de discussie over de gezondheid.

Maar op 23 december jl. liep ik bij toeval onder deze masten door toen ik naast het knetterende geluid ook getrakteerd werd op een vonkenregen hoog in deze hoogspanningsmasten. Enigszins afgedaan met een te vroege vuurwerkshow was ik toch benieuwd of er een verklaring voor was. Die kwam kort na mijn waarneming.  Filmpje: ">

“Uiteindelijk is men tot de conclusie gekomen dat het gaat om zogenoemde inductie. “Dat is een normaal proces. Op de oostzijde staat geen stroom en omdat op de westzijde wel stroom staat, zoekt hij een ontlading. Het kan geen kwaad,” vertelt de officier van dienst van de brandweer.

Behalve de vonkenregen, was er ook meer geluid dan normaal waarneembaar. Dit heeft onder meer te maken met de werkzaamheden die momenteel aan de hoogspanningslijnen worden uitgevoerd. Er hangen extra ‘vanglijnen’. Door de wind is dit hoorbaar. De officier van dienst meldt verder: “En omdat de geleiders eruit zijn, hoor je de kabels tegen elkaar klappen.” (klik hier voor de bron en het complete artikel)

Het voorval was bijzonder en wellicht niet uniek, maar ik wilde dit praktijkvoorbeeld of facet van inductie toch graag met jullie delen.

Arthur Hartsuiker
Voorzitter Nederlandse EMC-ESD vereniging