Hygiënisch ontwerp van machines voor de levensmiddelenindustrie.

Dat hygiënisch ontwerp van machines voor de levensmiddelenindustrie een voorwaarden is voor productie van veilig voedsel hoeft geen betoog. Het is niet voor niets dat er verschillende normen en richtlijnen zijn die allerlei hygiëne-eisen stellen aan ontwerp, schoonmaak en onderhoud van dergelijke machines.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is de aangewezen bevoegde autoriteit om, onder andere, toezicht te houden op productie van veilig voedsel.  De overkoepelende Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV) waaraan de NVWA toetst is in de basis doelgerichte wetgeving: voedsel moet veilig zijn.  ‘Onder’ de ALV ‘hangen’ verschillende andere Europese wetsdocumenten die voor een deel meer invulling geven hoe een producent kan/moet komen tot veilig voedsel, maar dat is voor de meeste onderwerpen niet expliciet ingevuld.  Dat geeft een hoge mate van flexibiliteit voor de levensmiddelenproducent (zolang het voedsel maar veilig is), maar levert ook discussie op waar de grens veilig/onveilig precies ligt.

De wetgever heeft de NVWA geen specifiek toetsend kader gegeven rondom ontwerp, schoonmaak en onderhoud van machines zolang een levensmiddelen producent zich houdt aan HACCP (en de enkele eisen die er zijn in specifieke gevallen, bijvoorbeeld toegestane biocides).  Vanuit recente uitbraken hebben we geconcludeerd dat toezicht van de NVWA op het gebied van machines versterkt kan worden. 

In dit seminar zal ik toelichten binnen welk wettelijk kader de NVWA toezicht houdt op levensmiddelenproductie, welke technologische veranderingen in toezicht aanleiding gegeven hebben tot meer aandacht voor machines, en voorbeelden geven wat we tegenkomen aan gevaren bij machines waarmee voedsel wordt geproduceerd.

Coen van der Weijden, NVWA
https://www.nvwa.nl/

Meld u nu aan voor de beurs

Terug naar programma

 

Partners