Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is het enige grote topklinische ziekenhuis in Amsterdam dat letterlijk en figuurlijk midden in het hectische hoofdstedelijke leven staat. Het ziekenhuis koppelt topklinische patiëntenzorg aan een grote mate van gastvrijheid; de patiënt staat centraal. Uitgangspunten zijn integriteit en respect voor mensen. Toonaangevend en vernieuwend zijn sleutelwoorden in de bedrijfsvoering.

In het OLVG zijn vrijwel alle belangrijke specialismen vertegenwoordigd. Jaarlijks bezoeken ruim 290.000 mensen de polikliniek, worden ongeveer 27.000 mensen behandeld in dagbehandeling en vinden zo’n 26.000 opnamen plaats.

Het ziekenhuis kent een aantal bijzondere functies:

  • een Hartcentrum met Cardio-thoracale Chirurgie en Interventiecardiologie
  • een Hiv-behandelcentrum
  • een Level III Intensive Care met 24 bedden
  • een afdeling Spoedeisende Hulp met jaarlijks zo’n 48.000 bezoekers
  • een gespecialiseerde Orthopedische afdeling voor onder meer wervelkolomchirurgie.

Het OLVG is bestuurlijk gefuseerd met het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis Doel van de samenwerking is een hogere kwaliteit en een efficiëntere inrichting van de zorg. De fusie maakt verdere specialisatie mogelijk, vooral waar de complexiteit hoog is en de volumes laag zijn. De ziekenhuizen behouden hun volwaardige aanbod voor de basiszorg en blijven alle patiënten ontvangen.

Het OLVG is een opleidingsziekenhuis met een groot aanbod aan medisch-specialistische, paramedische en verpleegkundige opleidingen en initieert toegepast patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek. Om de samenwerking op deze terreinen verder uit te breiden, hebben het OLVG en het AMC een overeenkomst gesloten. Het OLVG heeft daarbij de exclusieve status van Teaching Hospital gekregen.

Het OLVG is één van de 26 topklinische ziekenhuizen die samenwerken in de Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Daarnaast vormt het OLVG samen met 5 andere STZ ziekenhuizen het samenwerkingsverband Santeon

Het OLVG kent een gedecentraliseerd besturingsmodel met 26 resultaatverantwoordelijke units. Het unitmodel geeft invulling aan de integratie van de medisch specialist in het ziekenhuisbedrijf, een bedrijfsmatige en meer outputgerichte wijze van besturing van het ziekenhuis. Het primaire proces en de medische dienstverlening aan patiënten staan centraal. De units zijn, binnen de daarvoor gestelde kaders, verantwoordelijk voor de dagelijkse beslissingen en de uitvoering van strategie en beleid. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen primaire businessunits en medisch ondersteunde units. In elke unit vervult een medisch specialist de rol van unitvoorzitter, daarin ondersteund door een bedrijfsleider. Naast de businessunits heeft de organisatie een directoraat Teaching Hospital, een directoraat Services en een aantal ondersteunende stafafdelingen.

Het OLVG heeft een opnamecapaciteit van 555 erkende bedden en heeft circa 3.000 medewerkers, waarvan gemiddeld 200 medisch specialisten, in dienst. Het OLVG is gevestigd in Amsterdam met locaties in de stadsdelen Oost, Centrum, Zuid en op IJburg. Het centrum, het oostelijke deel van de stad, IJburg en Diemen vormen de ‘thuismarkt’ voor de basiszorg. Voor de topklinische zorg richt het OLVG zich op een breder verzorgingsgebied. Voor de derdelijns verwijzingen naar centers of excellence strekt het verzorgingsgebied zich over heel Nederland.

 

 

oudefotos

Contact

Oosterpark 9 1091 AC Amsterdam
Naar de website
FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)