FHI Tech Stories: Pilz automatiseringstechniek over ‘The Spirit of Safety’

FHI Tech Stories: Pilz automatiseringstechniek over ‘The Spirit of Safety’ Door: Federatie van Technologie Branches

FHI Tech Stories: Pilz automatiseringstechniek over ‘The Spirit of Safety’

Door: Hans Risseeuw

Pilz Nederland

Pilz is een toonaangevend, innovatief bedrijf in de automatiseringstechniek. Als expert op het gebied van de veiligheid van mens, machine en milieu biedt Pilz wereldwijd klantgerichte oplossingen voor alle industriële branches. Pilz biedt totaaloplossingen aan die individueel zijn afgestemd. Hiertoe behoren innovatieve producten en een uitgebreid dienstenpakket op het gebied van sensoren, besturingstechniek, aandrijftechniek, consultancy en engineering.

Voor deze FHI Tech Stories spreken we met Peter Eland, algemeen directeur Pilz Nederland. Pilz Nederland is een actief lid van de branche Industriële Automatisering.

Sinds 1990 heeft het van oorsprong Duitse Pilz automatiseringstechniek een vestiging in Vianen, Pilz Nederland. Dit jaar viert Pilz haar 75-jarig jubileum, waarvan het bedrijf al 25 jaar lid is van FHI.

Peter heeft zich vanaf 2008 van sales engineer via diverse functies binnen Pilz Nederland ontwikkeld tot algemeen directeur. Hij zit al twintig jaar in het vak en heeft een zeer goed beeld van machineveiligheid in al haar facetten. Kort gezegd: Hoe gaan we de interactie tussen mens en machine zo veilig mogelijk maken? Hier houdt Peter zich dagelijks mee bezig, van een kleine productielijn tot en met bruggen en sluizen.

Culturele omslag

Met enige trots vertelt Peter hoe hij getuige was van de culturele omslag die ‘veilig Nederland’ de afgelopen twintig jaar heeft doorgemaakt. “Tot niet zo heel lang geleden was machineveiligheid iets dat eigenlijk in de weg stond,” vertelt Peter. Nu is veiligheid een cruciaal onderdeel van het ontwerp. Uiteindelijk, stelt Peter, is het doel dat machineveiligheid onzichtbaar aanwezig is. Hij bedoelt hiermee dat machines zo ontworpen zijn dat de interactie tussen mens en machine alleen maar op een veilige manier kan. Veiligheid is een inherent onderdeel van de machine geworden. Hij merkt dat waar hij twintig jaar geleden mensen nog moest overtuigen van het belang van veiligheid, we inmiddels een enorme sprong vooruit hebben gemaakt: “Voor Pilz ligt de nadruk nu veel meer op het dienstenpakket, de totaaloplossingen, dan op het overtuigen van het belang van veiligheid. Iedereen is hier wel van doordrongen. In ieder geval in Europa,” zegt Peter. De moeilijkheid, de uitdaging, zit nu niet meer in het overtuigen maar in de hoe-vraag: hoe transformeren we een onveilige situatie in een acceptabel veilige situatie naar een uiteindelijk veilige situatie? Peter stelt vast dat veiligheid nu intrinsiek verbonden is met de bedrijfscultuur van Nederland en Europa.

Peter vergelijkt het met de wintersport. Tot enkele jaren geleden zag je nauwelijks wintersporters met een helm op. Nu is het de uitzondering – de doorgewinterde waaghals, of de recalcitrante beginneling – die zich de piste op waagt zonder helm. Veiligheid, persoonlijke veiligheid, is een normaal onderdeel geworden van ons leven. De vervolgstap is natuurlijk het automatiseringsproces. De ontwikkeling van geautomatiseerde machines waarbij veiligheid een intrinsiek onderdeel is van het ontwerp. Met als voordeel dat veiligheid niet een vervelende kap is die in de weg zit. “Veiligheid wordt een verkoopargument, ook voor bedrijven waar veiligheid helemaal niet tot hun core business behoort,” aldus Peter.

Mens en Machine

Een nieuw speelveld is de machine beveiligen tegen de mens. Iedereen kent natuurlijk de horrorscenario’s van hackers die de controle over een machine overnemen. Een van de spannendste ontwikkelingen waar we te maken mee gaan krijgen, aldus Peter, is kunstmatige intelligente. Risicobeoordelingen, softwarecodering en waarschijnlijk totaal onverwachte toepassingen zullen binnen machineveiligheid en veiligheid in meer algemene zin een ontwikkeling doormaken die door kunstmatige intelligentie zal worden aangestuurd. Peter benadrukt dat we het nu niet meer alleen hebben over machineveiligheid, maar over veiligheid en bescherming. En dan specifiek de machine beveiligen tegen mensen en manipulatie van buitenaf. Hij is zeer geïnteresseerd in cyber security en de ontwikkelingen die zich hier opeenstapelen. Peter was dan ook aanwezig bij de cyber bijeenkomst van afgelopen voorjaar die FHI voor haar leden organiseerde.

25 jaar FHI lid

Een van de zaken die Pilz Nederland van FHI gebruikt zijn de leveringsvoorwaarden. Verder bezoekt Peter graag de bijeenkomsten die wij organiseren. Peter heeft ook een suggestie voor ons: hij zou graag zien dat we onderzoek rapportages publiceren over hoe de markt verdeeld is. Marktonderzoek dus. Peter benadrukt dat hij de bijeenkomsten die hij bezocht heeft superinteressant heeft gevonden en deze bijeenkomsten dus ook graag blijft bezoeken. Waar Peter ook zeer te spreken over is zijn de elektrische laadpalen op de parkeerplaats bij FHI. Ondernemend Nederland loopt voorop: ook bij FHI op de parkeerplaats schieten de modernste ontwikkelingen als paddenstoelen uit de grond.

Pilz is exposant op de beurs Machinebouw.