Single Pair Ethernet moet IIoT een boost geven

Single Pair Ethernet moet IIoT een boost geven Door: FHI federatie van technologiebranches

Tijdens de ontwikkeling van Single Pair Ethernet (SPE) is de afgelopen jaren een groot ecosysteem ontstaan, waarbinnen tal van bedrijven samenwerken aan nieuwe standaarden en producten. Matthias Fritsche, senior expert Ethernet-connectiviteit bij HARTING, zal tijdens de online kennisweken Industrial Ethernet hier dieper op ingaan en de voordelen van SPE belichten.

Door: Dimitri Reijerman

 

Volgens Fritsche is de SPE-standaard zo goed als voltooid en is het nu tijd voor bedrijven om SPE-componenten te ontwikkelen. “De ontwikkeling van SPE is ontstaan vanuit de auto-industrie. In eerste instantie waren daarom de kabellengtes beperkt. Maar bij de doorontwikkeling zijn lengtes mogelijk geworden tot duizend meter”, zegt Fritsche.

Doordat een SPE-kabel maar één koperpaar heeft, zit de grootste uitdaging in het verhogen van de doorvoersnelheden, zegt de netwerkspecialist van HARTING: “We hebben de bandbreedte voor SPE moeten verhogen tot maximaal 4 tot 5GHz, want SPE moet voldoende future proof zijn. Dan kun je snelheden tot 10Gbps behalen. Maar veel focus ligt nog op lagere snelheden die vaak voldoende zijn binnen de industrie.”

Een andere hobbel die moest worden genomen bij de SPE-standaardisering in het ontwikkelen van een goede connector, zegt Fritsche: “In ieder geval willen we zo min mogelijk soorten connectoren ontwikkelen. Uiteindelijk is vanuit de SPE Foundation gekozen voor de IEC 63171-6-standaard. Deze kan in zes verschillende soorten behuizingen worden geplaatst, zoals IP20- of M8-connectoren.”

Wat niet moet worden vergeten is dat SPE ook Power over Data Line biedt om bijvoorbeeld sensoren te kunnen voeden. Volgens Fritsche zijn er voor de procesindustrie nog wel enkele aanpassingen nodig, vanwege de hoge veiligheidseisen die worden gesteld.

Al met al is Fritsche optimistisch en ziet hij een zonnige toekomst voor SPE, waarbij de komende jaren meer en meer toepassingen op basis van Single Pair Ethernet zullen worden uitgerold. “Met name voor het Industrial Internet of Things zal SPE een enabler zijn, ook ten opzichte van draadloze technieken als Wifi 6 en 5G. Want met SPE kun je ook de voeding leveren en de beveiliging van fysieke netwerken is beter.”

Wilt u de lezing van Matthias Fritsche bijwonen? Registreer u kosteloos via de website van Industial Ethernet.