Lijst met instanties en afkortingen
Instanties
AFM Autoriteit Financiële Markten
De AFM houdt toezicht op de naleving van de verslaggevingsvoorschriften. Dit toezicht is gericht op het waarborgen van de kwaliteit van wettelijke controles, inclusief de nieuwe vereisten voor duurzaamheidsrapportage onder de CSRD.
SER Sociaal Economische Raad
De SER speelt een ondersteunende en informerende rol bij de implementatie van (CSRD). De SER zet zich in voor verduurzaming van ondernemingen en waardeketens, bevordering van verplichte duurzaamheidsrapportage en het informeren en betrekken van zoveel mogelijk partijen.
VNO-NCW Verbond van Nederlandse Ondernemingen en Nederlands Christelijk
VNO-NCW neemt deel aan overleggen en werkgroepen om de belangen van het bedrijfsleven te vertegenwoordigen en input te leveren voor de praktische uitvoering van de CSRD richtlijn. VNO-NCW werkt samen met ondernemersorganisaties zoals de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) om voorlichting te geven over de CSRD.
NBA Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants
In Nederland mogen voorlopig alleen beëdigd accountants een formele beoordeling geven van de CSRD. De NBA ondersteunt accountants bij het voorbereiden op hun nieuwe rol onder de CSRD.
EFRAG European Financial Reporting Advisory Group
EFRAG is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die de basis vormen voor de duurzaamheidsrapportage onder de CSRD. EFRAG adviseert aan de Europese Commissie voor de implementatie van de CSRD.
Afkortingen
CSRD Corporate Sustainability Reporting Directive
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een EU-richtlijn die bedrijven verplicht om duurzaamheidsinformatie te rapporteren, gericht op milieu- en sociale impact, vanaf 2024.
CSDDD Corporate Sustainability Due Diligence Directive
Een Europese richtlijn die grote bedrijven verplicht om misstanden op het gebied van mensenrechten en milieu in hun toeleveringsketen te identificeren, voorkomen en aanpakken. De CSDDD geldt voor bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers en een wereldwijde omzet van minstens 450 miljoen euro. Deze directive geldt vanaf 25 juli 2024.
ESRS European Sustainability Reporting Standards
De ESRS zijn Europese normen voor duurzaamheidsrapportage, ontwikkeld door EFRAG, die bedrijven verplichten gedetailleerde informatie te verstrekken over hun impact op en bijdragen aan milieu-, sociale en governance-kwesties.
NFRD Non-Financial Reporting Directive
De NFRD (Non-Financial Reporting Directive) is de voorloper van de CSRD. Het verplichtte grote bedrijven om niet-financiële informatie over milieu, sociale zaken en bedrijfsbeleid te rapporteren sinds 2018.
SFDR Sustainable Finance Disclosure Regulation
Een EU-verordening voor financiële marktpartijen, complementair aan de CSRD. Het vereist transparantie over duurzaamheidsrisico’s en -impacts van financiële producten en beleggingen. De SFDR richt zich op financiële marktpartijen zoals vermogensbeheerders en beleggingsfondsen.
DMA Dubbel Materialiteitsanalyse
De Dubbele Materialiteitsanalyse voor CSRD beoordeelt zowel de impact van een bedrijf op duurzaamheid (impact materialiteit) als de invloed van duurzaamheidskwesties op het bedrijf zelf (financiële materialiteit).
IRO Impacts, Risks and Opportunities
Binnen de CSRD bepaald een IRO analyse welke onderwerpen op het gebied van duurzaamheid materieel zijn voor een bedrijf en dus waarop gerapporteerd moeten worden.
ESG Environmental, Social, and Governance
De ESG is een set van normen dat volgt uit andere wetgeving (bijvoorbeeld de CSDDD, het Parijs Akkoord, EU Taxonomieverordening) en vormen een essentieel onderdeel van de CSRD-rapportagevereisten.