Vragen en antwoorden
Hoe weet ik of mijn onderneming aan deze rapportage moet voldoen?
Ondernemingen die vanaf 2024 moeten rapporteren zijn ondernemingen die twee achtereenvolgende boekjaren aan tenminste twee van de volgende criteria voldoen: (1) balanstotaal > € 25 miljoen, (2) netto-omzet > € 50 miljoen en (3) ≥ 250 werknemers.
Ondernemingen die vanaf 2026 moeten rapporteren zijn beursgenoteerde mkb ondernemingen die voldoen aan ten minste twee van de volgende drie criteria: (1) Minder dan 250 medewerkers, (2) jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro, (3) een balanstotaal van maximaal 25 miljoen euro.
Mag je als dochterbedrijf verwijzen naar het CSRD rapport van het moederbedrijf?
Wanneer de hoofdvestiging is gevestigd binnen de EU en een verplichte CSRD rapportage doet, dan mag je daar als dochteronderneming in een ander EU land naar verwijzen. De voorwaarde is dat de activiteiten van de dochteronderneming hetzelfde zijn bij de hoofdvestiging.
Wat houdt dubbele materialiteit in?
De CSRD introduceert het concept van dubbele materialiteit. De dubbele materialiteitsanalyse (DMA) beoordeelt zowel de impact van een bedrijf op duurzaamheid (impact materialiteit) als de invloed van duurzaamheidskwesties op het bedrijf zelf (financiële materialiteit).
- Financiële materialiteit: Hoe duurzaamheid de financiële prestaties van de onderneming beïnvloedt.
- Impactmaterialiteit: Hoe de bedrijfsactiviteiten invloed hebben op mens en milieu.
Dit betekent dat bedrijven een brede blik moeten hebben op hun waardeketen, van grondstofwinning tot eindproduct en zelfs de levensduur van het product bij de consument.
Handige link: Dit document helpt wellicht ook bij de DMA (Dubbele Materialiteitsanalyse)
Wat houdt de datapunten analyse in?
Aan de hand van de dubbele materialiteitsanalyse (vaak uitgevoerd door of samen met externe consultants) wordt bepaald welke activiteiten materieel zijn in jouw specifieke sector. Van de activiteiten die materieel zijn wordt er een datapunten analyse gedaan, om inzichtelijk te maken waar de data van de materiele activiteiten vandaan komt.
Handige link: Dit is de link naar alle datapunten die in de rapportagestandaarden (ESRS) staan. Bedrijven rapporteren enkel over de datapunten die voor hen relevant (materieel) zijn: EFRAG (sharefile.com).
Waar komen deze datapunten (in totaal 1.231) vandaan?
De datapunten zijn de specifieke uitkomsten van de dubbele materialiteitsanalyse. Uit de thema’s die materieel zijn, wordt een datapunten analyse gedaan, om te weten te komen waar de data vandaan komt om de materiele thema’s inzichtelijk te maken. De rapportagestandaarden (ESRS) geven vervolgens aan hoe de onderneming hierop rapporteert.
Wat houdt de GAP analyse in?
Een CSRD gap analyse vergelijkt de huidige duurzaamheidspraktijken van een bedrijf met de CSRD-vereisten, identificeert tekortkomingen in beleid, data, processen en capaciteiten, en vormt de basis voor een gericht verbeterplan. De Gap-analyse is een analyse van het gat tussen bestaand beleid en maatregelen en het gewenst beleid binnen de CSRD regelgeving.
Zijn er templates om tot de dubbele materialiteitsanalyse te komen?
Omdat elke sector of sub-sector te maken heeft met andere materialiteit, is er geen standaard template voor het uitvoeren van een DMA. Er zijn wel initiatieven voor het ontwikkelen van sectorspecifieke standaarden. EFRAG (voorheen een afkorting van European Financial Reporting Advisory Group) is een samenwerking tussen diverse nationale en Europese stakeholders inzake verslaggeving en is bezig om sector specifieke standaarden te ontwikkelen:
Handige link: Sector-specific ESRS | EFRAG
Is er verschil tussen carbon en GHG?
Green House Gasses (GHG) zijn breder dan alleen Carbon. GHG omvat een bredere groep gassen die bijdragen aan het broeikaseffect. Naast CO2 vallen hieronder ook andere gassen zoals methaan (CH4), lachgas (N2O), en fluorhoudende gassen.
Handige link: Toelichting op berekening GHG
Wat is precies Scope 1 en 2.
Scope 1 omvat alle directe broeikasgasemissies die afkomstig zijn van bronnen die eigendom zijn van of beheerd worden door het rapporterende bedrijf zelf. Scope 2 betreft indirecte emissies die veroorzaakt worden door de opwekking van ingekochte energie die het bedrijf verbruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektriciteit, stoom, verwarming en koeling.
De juiste informatie is hier te vinden: https://www.milieubarometer.nl/nl/standaarden/csrd/
Hoe kan ik met CSRD de klantwaarde verhogen?
Uit het CSRD project kan een toekomststrategie worden opgesteld. Het project levert veel inzicht op in duurzaamheid, en zo kan er ook een visie worden gevormd en een toekomstplan op het gebied van duurzaamheid worden opgesteld.
Het geeft bovendien een sterk moreel standpunt, wat de positie in de markt kan versterken en klanten en medewerkers ervan overtuigen om met het bedrijf samen te werken.
Hoe voorkom ik een hele zware rapportage last en waar gaan we als kleine MKB’ers de kosten neerleggen van deze rapportages?
Het uitgangspunt is de vraag welke rapportages verplicht zijn, afhankelijk van de omvang van de organisatie. Het “trickle down effect” naar kleinere MKB ondernemers (de vraag kan bij hen worden neergelegd…) is ook een zorgpunt voor MKB-Nederland dat zij onder de aandacht brengen en een oplossing voor proberen te vinden.