AI in actie: slimme toepassingen in het lab
woensdag 24 september 10.00 – 11.30 uur
10.00 – 11.30 uur
“De kracht van AI: het verleggen van de grenzen van onderzoek“
Kunstmatige intelligentie (AI) kan in veel verschillende toepassingen een krachtig hulpmiddel zijn, waaronder de toepassing in onderzoeksgebieden. Hier kan de flexibiliteit van AI gebruikt worden om problemen te overwinnen waarmee traditionele benaderingen worstelen. In deze sessie concentreren we ons op de toepassingen van AI in onderzoek. Naast dat we bespreken hoe AI kan helpen in de metrologie, willen we ook graag bespreken wat metrologie voor AI kan betekenen.
Spreker: Marcel van Dijk, VSL
“Toepassingen van AI in het laboratorium: kansen en realiteit”
Kunstmatige intelligentie biedt grote kansen voor laboratoria. Maar hoe ver zijn we bij Waterschap Fryslân? In deze presentatie tonen we de huidige stand van zaken en een praktijkvoorbeeld: het voorspellen van chemische stoffen in oppervlaktewater. Wat werkt al, wat niet, en wat is nodig om AI bruikbaar te maken? Ook gaan we kort in op de rol van AI in metabarcoding en non-target screening — technieken voor biodiversiteitsanalyse en het opsporen van onbekende stoffen. Beide methoden kunnen sterk worden verbeterd door de toepassing van AI.
Verwacht een eerlijke blik op de kansen en uitdagingen van AI in het lab, met praktische voorbeelden van huidige toepassingen en stappen voor verdere integratie. We bespreken ook de ethische en praktische overwegingen rond de implementatie van AI.
Spreker: Alexander van Meekeren, Wetterskip Fryslân
“De robots komen – Chemie en AI voor de 21e eeuw”
De grote uitdagingen van deze eeuw, zoals de energie- en materiaaltransitie, vragen bij uitstek om een oplossing uit de chemie. Om deze transities te versnellen, is echter een radicaal nieuwe manier van chemische analyse nodig. Het Big Chemistry Nationaal Groeifonds bouwt sinds 2024 een geautomatiseerd laboratorium waar zelfsturende robots autonoom data vergaren, waarmee chemische AI getraind wordt. Deze faciliteit, die ook voor industriële partners beschikbaar wordt, zal beschikken over enorme databases en modellen van fundamentele en toegepaste eigenschappen van moleculen en formulaties. In deze lezing zal ik ingaan op de uitdagingen en eerste successen van dit robotlab.
Spreker: Mathijs Mabesoone, Radboud Universiteit