Aanbesteden: verklaring van geen Russische betrokkenheid

Aanbesteden: verklaring van geen Russische betrokkenheid Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Vanuit leden krijgen we bij FHI vragen over nieuwe voorwaarden in aanbestedingsprocedures van met name UMC’s naar aanleiding van het ingestelde sanctiepakket tegen Rusland. Mag een aanbestedende dienst op basis de ingestelde sancties een opdrachtnemer vragen om een verklaring om zeker te zijn dat er geen sprake is van Russische betrokkenheid?  

Verklaring

Als je als opdrachtnemer meedoet aan aanbestedingen, dan krijg je met het bestek vanzelfsprekend te maken met de verplichtingen uit de sanctieverordening, ook bij inkoopcombinaties. Om zich ervan te verzekeren dat er geen sprake is van enige Russische betrokkenheid kloppen aanbestedende diensten nu regelmatig aan bij leden van FHI, met het verzoek om de genoemde verklaring te ondertekenen waarin je aangeeft dat je aan de sancties voldoet. Wanneer je in wilt schrijven op een aanbesteding, moet je akkoord gaan met de voorwaarden. In dit geval de genoemde verklaring.

Contracten

Op basis van de Europese sancties tegen Rusland moeten lopende contracten met Russische partijen afgesloten vóór 9 april 2022 vóór 10 oktober 2022 worden beëindigd. En mogen aanbesteden diensten, waaronder UMC’s, geen overeenkomsten meer aangaan met partijen met Russische betrokkenheid. De sancties gelden ook voor aanbestedingen en lopende contracten waarbij een Russische ondernemer voor meer dan 10% van de waarde deelneemt in het contract als onderaannemer of leverancier.

Mocht je twijfelen of jij zelf met de hele organisatie en alle toeleveringen voldoet aan de sancties, dan kun je zelfstandig (keten)onderzoek doen in (openbare) bronnen zoals de Kamer van Koophandel en mogelijk ook zelf een verklaring opstellen en ter ondertekening voorleggen aan jouw handelspartners.

Ook wanneer er iets wijzigt is het steeds van belang om te checken of je nog handelt volgens de sanctieverordening. In nieuwe contracten kun je vervolgens een bepaling opnemen om tussentijdse wijzigingen te verbieden.

Vragen & contact

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen over jouw verklaring, onderzoeksplicht of bijvoorbeeld over hoe je kunt voorkomen dat je toch inschrijft op een aanbesteding terwijl er sprake is van samenwerking met een Russische onderneming? Lees hier meer over op de website van Pianoo. Of mail je vraag naar Bob van der Kamp legal@fhi.nl / 06 - 470 12 614.