Aansprakelijk in de USA
Door: Ruud Rooker, accountmanager Klap verzekeringen
Wij hebben onlangs weer gekeken naar onze USA risico’s.
In samenwerking met FHI hebben wij geconstateerd dat de export naar de USA is gestegen met gemiddeld 43%. Nog steeds hebben diverse bedrijven hun export naar USA niet verzekerd, terwijl de risico’s toch behoorlijk groot zijn. Graag leggen wij u de regels van aansprakelijkheid in de USA uit.
Wat zijn de grote verschillen met Nederland?
Om dat te begrijpen moeten wij eerst nagaan welke risico’s FHI bedrijven lopen en wat de kosten zijn. Het eerste verschil waar wij mee te maken krijgen is het feit dat elke staat zijn eigen rechtspraak kent. 50 staten, dus 50 verschillende rechtspraken. Rechtspraak in de USA is totaal verschillend van onze Nederlandse rechtspraak. Allereerst kent USA een ‘common law’ en Nederland een ‘continental law’.
Bij continental law is de rechtspraak gebaseerd op wetboeken die abstracte regels bevatten (bijvoorbeeld het Burgerlijk Wetboek). De rechter dient deze te gebruiken om een oplossing te vinden in de rechtszaken die hem of haar worden voorgelegd. Het continentaal recht kent over het algemeen geen strikte precedentwerking: de continentale rechters zijn niet gebonden door de oudere rechtspraak. De common law daarentegen kent wel een strenge precedentwerking, die er voor zorgt dat een common law rechter bijna volledig gebonden is door de oudere rechtspraak. En aangezien elke staat zijn eigen oudere rechtspraak heeft, die weer afwijkt van de staat er naast, zijn er zoveel verschillen in de USA.
Iets anders opmerkelijks is dat de rechter ‘punitieve schade’ kan toewijzen, althans een voorschot daarop. Punitive damages is een typisch Amerikaans fenomeen. Het is een soort van civiele boete, we vinden wat je deed zó erg dat we naast de echte schade er nog wat bovenop doen, gewoon omdat het kan en in de hoop dat het pijn doet. Dat kennen wij niet. Alleen de werkelijke schade (met bonnetjes bewezen) komt in aanmerking voor vergoeding.
Premie FHI-mantel
Het is deze, voor de verzekeraar oncontroleerbare, aansprakelijkheid, die zorgt dat de premie voor USA zo hoog is. De premie is 2 tot 3 keer zo hoog en het eigen risico meestal ook.
De minimumpremie voor de FHI-mantel is € 2.000,- (normaal is dit € 5.000,-). Hoe meer FHI bedrijven verzekerd zijn, hoe scherper kan de premie worden.
Enkele tips om het risico beheersbaar te houden
Voor Nederlandse bedrijven is waarschijnlijk de beste manier om zaken te doen met de USA via een Vendor. Dit is een Amerikaans bedrijf die de import in de USA voor zijn rekening neemt. Dit bedrijf zorgt voor verdere distributie, maar ook voor de sales en marketing. Het voordeel voor het FHI-bedrijf is dat men maar met één Amerikaans bedrijf zaken doet.
De Vendor verzekert zichzelf in de USA tegen mogelijke aansprakelijkheidsclaims w.o. claim van particulieren ( die zijn, net als in Nederland, het best beschermd).
Het FHI-bedrijf levert zijn producten op Nederlands recht en niet op basis van het recht van de staat waar de Vendor gevestigd is. Dit is niet gegarandeerd waterdicht, maar biedt wel een meer beheersbaar risico.
Gevaar uit een niet verwachte hoek
Veel FHI bedrijven kopen producten bij van origine Amerikaanse bedrijven, die ook vestigingen hebben in Europa. Op het moment dat het FHI bedrijf zijn producten inkoopt bij bijvoorbeeld een Duitse vestiging dan verwacht men dat er op basis van Duits recht zal worden geleverd. Dit is vaak niet het geval. Amerikaanse bedrijven leveren ook vanuit hun Europese vestigingen op Amerikaans recht.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Al met al zijn dit zaken, waar goed naar moet worden gekeken.
Elke overeenkomst wordt vastgelegd met de leveringsvoorwaarden. Zorg dat die goed zijn en neem hierin geen risico’s op die niet verzekerd zijn, bijvoorbeeld onbeperkte aansprakelijkheid. Houd ook rekening met in- en uitbouwkosten, opzichtrisico’s en recall.
Voor vragen neem contact op met uw tussenpersoon of met Klap Verzekeringsmakelaar B.V.
Ruud Rooker, accountmanager
T: 020-261 0605
W: www.klap.com