Aanvullende fiscale maatregelen werkgevers 14 april

Aanvullende fiscale maatregelen werkgevers 14 april Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op 14 april heeft de Nederlandse regering aanvullende fiscale maatregelen bekendgemaakt. Deze dienen als aanvulling op de eerder bekendgemaakte economische noodpakketten, waar wij in ons coronadossier ook uitvoerig over hebben geschreven. Dinsdag maakte staatssecretaris Vijlbrief bekend dat er voor werkgevers een versoepeling komt aangaande de administratieve lasten en de verwerking van de reiskostenvergoeding in de loonheffing.

Werkgevers hebben voor de loonheffingen wettelijke administratieve verplichtingen. De huidige omstandigheden kunnen meebrengen dat werkgevers deze verplichtingen maar gedeeltelijk of niet kunnen nakomen. Denk bijvoorbeeld aan het vaststellen van de identiteit van een nieuwe werknemer met een origineel identiteitsbewijs. Het niet tijdig identificeren kan leiden tot een toepassing van het anoniementarief van 52 procent. De Belastingdienst gaat hier voortaan soepel mee om.

Dit geldt ook voor de vaste reiskostenvergoeding. De huidige omstandigheden zorgen voor veel veranderingen in het reispatroon van de werknemers. Die verandering kan ervoor zorgen dat werkgevers de vaste reiskostenvergoeding moeten aanpassen of gedeeltelijk tot het loon moeten rekenen. De Belastingdienst ziet dit als onwenselijk. Daarom wordt in dit besluit geregeld dat een werkgever die op dit moment een vaste reiskostenvergoeding aanbiedt, hier nu geen gevolgen aan hoeft te verbinden. 

Meer informatie kunt u vinden in de Kamerbrief.