
ABN AMRO kijkt vooruit tijdens Digitaal Gebouw van de Toekomst
11 juni 2025 vindt de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst plaats in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Eén van de sprekers is Leontien de Waal, Sector Bankier Bouw bij ABN AMRO. Zij geeft de bezoekers van de conferentie een blik achter de schermen.
Banken hebben van oudsher een cruciale rol bij de verdeling van financiële middelen. Waar stuurt één van de grootste banken van Nederland op? Welke criteria hanteert ABN AMRO en hoe zwaar wegen duurzaamheidseisen bij financieringsaanvragen?
De FHI-branche Gebouw Automatisering is ervan overtuigd dat duurzaam bouwen en verbouwen de toekomst is. Grote bouwondernemers geven al het goede voorbeeld door maximale duurzaamheidseisen te stellen aan nieuwbouwprojecten. Dit heeft een enthousiasmerende werking en zet de hele sector in beweging.
Bij ABN AMRO werken ze met twee sectoren: de Bouw sector en de sector Vastgoed. De groep Bouw omvat veel verschillende partijen: van ontwikkelende bouwers tot ingenieursbureaus, architecten en technische dienstverleners. Zodra je de overstap maakt naar ontwikkelaars en beleggers val je bij ABN AMRO onder de sector Vastgoed. “Natuurlijk is er een grijs gebied”, zegt Leontien. In de vastgoedsector draait het om gebouwen in hun dagelijkse gebruik, terwijl zij zich richt op de ontwerp- en bouwfase. Of zoals ze het zelf zegt: “Meer in de maak en bedenk kant”. Daarnaast is zij binnen ABN AMRO vraagbaak en adviseur voor bouwgerelateerde vraagstukken en is ze betrokken bij de business development van zakelijke relaties.
Duurzaamheid & Digitalisering
Duurzaamheid en Digitalisering zijn voor Leontien twee belangrijke thema’s die zij met enthousiasme omarmt. Ze is vooral geïnteresseerd in de wisselwerking tussen deze twee onderwerpen.
In 2023 stond zij al op het podium van Digitaal Gebouw van de Toekomst. Dit jaar richt zij zich op de doorontwikkeling van duurzaamheid met een duidelijke focus op Artificial Intelligence (AI). In haar presentatie gaat ze in op de rol van AI in de bedrijfsvoering en de impact ervan voor ondernemers. Bij duurzaamheid ligt naast intrinsieke motivatie een duidelijke link met wet- en regelgeving. Om aan de regels te voldoen, hebben bedrijven betrouwbare data nodig als basis voor hun beslissingen en duurzaamheidsinversteringen. Volgens Leontien wordt het monitoren van data, zoals elektriciteitsverbruik, steeds belangrijker. “Wanneer gebouweigenaren hun energieverbruik duidelijk met cijfers kunnen onderbouwen, kan dit direct gekoppeld worden aan de CO2-uitstoot.” En juist de reductie van CO2 staat centraal in duurzaamheidswetgeving.
Het bouw-, onderhouds- en installatieproces wordt steeds slimmer. Gebouwen evolueren mee, mede en dankzij AI en andere slimme technologie. “Dit maakt het leven makkelijker én complexer”, benadrukt Leontien. “De enorme stroom aan data en informatie die we continu uitwisselen, verdient onze aandacht.” Cyberveiligheid is al een bekend thema binnen de bankensector, maar door de digitalisering van gebouwen wordt dit ook voor vastgoed van cruciaal belang. Dit vergt een omschakeling waar nog niet iedereen zich bewust van is.
Leontien spreekt bevlogen over haar vak. Kom op 11 juni 2025 naar de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht en laat je door haar inspireren. Aan de hand van praktijk voorbeelden en concrete tips vertelt zij over de bank, AI en gebouwautomatisering.