“Als we samen het stroomnet stabieler maken, profiteren we daar allemaal van”

“Als we samen het stroomnet stabieler maken, profiteren we daar allemaal van” Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De energieprijzen zijn momenteel dalende, maar de torenhoge tarieven voor stroom en gas bezorgden de afgelopen tijd veel hoofdpijn bij industriële partijen in Nederland. Bedrijven als Hoppenbrouwers Techniek gingen zelf aan de slag om zo fors op zijn energierekening te besparen. De technisch dienstverlener ontwikkelde bovendien op basis van nieuwe inzichten nieuwe producten voor haar klanten. Tijdens het Energie in Industrie event op 20 juni bespreekt Dick Klaassen, projectleider system integration, hoe zij dit hebben aangepakt.

Door: Dimitri Reijerman

De energiecrisis, waarbij nog onduidelijk is of deze definitief voorbij is, heeft de industrie wakker geschud: het stroom- en gasverbruik moet omlaag, en snel ook. Partijen als Hoppenbrouwers Techniek spelen daar op in, zegt Klaassen: “Wij zien dat er een grote behoefte is ontstaan aan nieuwe dienstverlening. Want het verlagen van het energieverbruik wordt steeds belangrijker en klanten willen bovendien integraties met allerhande softwaresystemen. Wij zijn als Hoppenbrouwers daar in gaan investeren. Daarvoor is een R&D-team opgericht om te bekijken hoe we de benodigde kennis binnen de organisatie kunnen krijgen.”

“We hebben daarvoor een living lab nodig, een leeromgeving. En wat is er dan makkelijker om je eigen bedrijfspanden daarvoor te gebruiken? Door heel Nederland heeft Hoppenbrouwers Techniek 25 panden op 22 locaties staan. We zijn die panden op elkaar gaan uitsluiten om te bekijken welke data we daar uit kunnen krijgen. Zo konden we vaststellen hoe we deze vestigingen energie-efficiënter kunnen maken. Dat was in eerste instantie nog spielerei. Maar toen we 1,5 jaar geleden onze nieuwe energierekening voorgeschoteld kregen, gingen we bijna tienmaal meer betalen.”

Dynamisch energie inkopen

Hoppenbrouwers besloot op een andere manier stroom en gas in te kopen, zegt Klaassen: “Wij kwamen uit bij een aanbieder die dynamische energietarieven hanteert. Tot dan toe betaalden we een vast bedrag per maand, maar bij dynamische beprijzing krijg je 24 uur van tevoren de actuele energietarieven door. Daar zijn we ons op gaan richten. Het doel was om onze energiebehoefte voor of achter de energiepieken te leggen. We hebben onze installaties daarop ingericht en dat heeft significante resultaten opgeleverd: tot 50 procent besparing.”

“Als voorbeeld: al onze nieuwe auto’s zijn elektrisch, want we willen de duurzaamste installateur zijn. Dat heeft nogal een impact op ons energieverbruik. Veel auto’s worden rond 8 uur aan de lader gehangen en hebben 3 tot 4 uur nodig om volledig op te laden. We zijn onze auto’s voortaan tussen ruwweg 10 en 15 uur gaan laden, afhankelijk van de dagprognose. Hetzelfde hebben we met de verwarming gedaan door deze al om 6 uur in de ochtend aan te zetten.”

Naast slim inspelen op een andere beprijzing van energie, zijn er andere opties om de kosten te drukken, meent Klaassen: “Er is meer mogelijk dan alleen dynamische energieprijzen, want als  veel wind- en zonne-energie beschikbaar is, wordt je juist betaald om energie op te nemen. En bij energieschaarste kun je juist weer installaties afschakelen. Ook kun je duurzame energie uit het net opslaan in koude-installaties, buffervaten van de verwarming of batterijtechnologie. Ook daar kun je geld mee verdienen. En met de juiste certificaten voor groene stroom klim je hoger op de CO2-prestatieladder.”

Nieuwe energiebesparende producten

De bevindingen uit de praktijk leveren Hoppenbrouwers Techniek nieuwe producten en diensten op. Klaassen: “We zijn nu de laatste hand aan het leggen op een energiemonitoringsdashboard. Daarmee kun je in eerste instantie een energieprofiel opbouwen van de assets die je hebt. En op basis van deze profielen kun je een ‘aanvalsplan’ gaan inzetten. En binnen dit portal worden steeds nieuwe diensten toegevoegd.”

“Er is zeker binnen de industrie een enorme behoefte ontstaan om slimmer met energieverbruik om te gaan. Wij richten ons onder meer op de voedingsindustrie waar heel veel wordt gekoeld en verwarmd. En dat zijn nu juist de meest energieslurpende processen. Er is een enorm verdienmodel aanwezig is als je deze systemen op de juiste manieren inzet. Ook zie je steeds meer instabiliteit op het stroomnet, waardoor je meer momenten krijgt om geld terug te krijgen als je energie van het net opneemt. Er ontstaan dan negatieve energieprijzen.”

“Als industrie zijnde ligt hier een enorme kans als we ons flexibel opstellen. En niet alleen om daar financieel voordeel uit te halen, maar ook om de gehele energietransitie te ondersteunen. Want als we samen het stroomnet stabieler maken, profiteren we daar allemaal van.”

Wil je deze lezing bijwonen? Registreer je kosteloos voor het Energie in Industrie event.