Bedrijf Rensen leidt nieuwe mensen intern op

Bedrijf Rensen leidt nieuwe mensen intern op Door: Federatie van Technologie Branches

Op unieke wijze en proactief regelt Rensen de techniek in deze krappe markt

Binnen regeltechniekbedrijf Rensen kun je doorgroeien tot de top. Daardoor ontwikkelen sommige collega’s zich al jarenlang binnen deze mooie organisatie. In deze krappe arbeidsmarkt plukken ze daar nu de vruchten van. 

Regeltechniek leer je niet op school

Commercieel directeur Ruud Cuppé en technisch directeur Michel van der Leest willen mensen in hun kracht zetten. Daarom besteden ze veel aandacht aan begeleiding en het intern opleiden.  Mensen aan je binden door ze te stimuleren in een prettige werkomgeving, dát is de cultuur van Rensen. Daardoor blijven veel medewerkers vaak lang bij Rensen werken. Zelf zijn de directeuren er het levende bewijs van met 23 en 18 jaar Rensen op hun cv.  

Komt jouw ideale medewerker ook niet kant-en-klaar uit de schoolbanken gerold? Lees dan verder. 

Ambities in het vizier

 “We investeren veel tijd in het onderhouden van onze relaties met bestaande medewerkers. Daar maken wij heel bewust tijd voor”, vertelt Ruud. “We komen eens langs op de bouw, maken een praatje met onze collega’s, luisteren naar feedback en zijn respectvol naar elkaar. Zo ontdekken we waar persoonlijke krachten liggen en wat de ambities van onze medewerkers zijn.” 

Michel: “Wie bij ons komt werken en vraagt ‘Waarin kan ik doorgroeien?’, stel ik direct een wedervraag: waar wil je zelf in groeien? Onze collega’s kiezen hun eigen pad.” 

Rensen is sinds 1983 actief in de regeltechniek. Het bedrijf houdt zich bezig met het bouwen en ontwerpen van complexe installaties. Als echte vakspecialisten zorgen ze ervoor dat gebouwen gezond, comfortabel en veilig zijn. 

Intern opleiden

”We zijn goed in het geven van sturing en begeleiding. Regeltechniek leer je niet op school. Het gaat om meters maken met een directe collega die alle kennis en kunde van het vak bezit. Dan groei je zelf ook iedere dag.” 

Dit proces van interne begeleiding en opleiding kost tijd, maar dat neemt Rensen graag. Hierdoor ervaren collega’s dat ze de tijd hebben om te leren ‘on the job’. Dat Rensen dit ook echt serieus neemt, blijkt uit het feit dat ze enkele jaren geleden speciaal iemand hiervoor hebben aangenomen. “Die bewaakt de hoofdlijnen. Toch zul je bij ons niet verzuipen in een nieuwe functie, omdat we allemaal midden in de organisatie staan,”, zegt Ruud. “Er is altijd een vangnet”, vult Michel aan. 

Tekenend voor de organisatie: Ruud Cuppé groeide in 23 jaar door tot commercieel directeur van Rensen, collega Michel van der Leest bereikte in 18 jaar de functie van technisch directeur. “Binnen onze cultuur zijn er geen gewenste looppaden. Als je bij ons je best doet, kun je echt ver komen. En ja, dus ook aan de top”, lacht Ruud.  

Software-engineers gezocht

Met het interne opleiden en de aanwas van jong talent in de panelenbouw is Rensen lekker aan de slag. Toch zijn er nog wensen. Want wie vervult binnenkort de vacature van software-engineer? En kan die wat vrienden meenemen met dezelfde skills?  
 

“Zeker zijn er voor deze functies evengoed interne scholing en begeleiding, maar daarnaast is een netwerk ook van belang wanneer je talent zoekt. Zo zijn we in gesprek met opleiders in de elektrotechniek en de werktuigbouwkunde. Om bij Rensen te werken kun je wat ons betreft beter een bouwhart met een liefde voor IT hebben dan andersom. Zo scholen we leerlingen dus eigenlijk al om, nog voordat ze aan hun eerste baan zijn begonnen. Dat past perfect bij ons pionierende, enthousiaste en betrokken karakter.”  

Aanstormend talent

Al decennialang staat het energieke bedrijf in Uden voor een no-nonsensecultuur. Rensen zet medewerkers in hun kracht door ze ruimte en groeimogelijkheden te bieden. Een win-win-situatie volgens de directeuren.  Zeker is dat door mensen intern op te leiden, het bedrijf altijd voorloopt in de arbeidsmarkt. Zo blijft het kennis- en kwaliteitsniveau hoog en is Rensen. Een plek waar mensen willen werken.