Brexit: de laatste stand van zaken en wat er voor u als bedrijf verandert

Brexit: de laatste stand van zaken en wat er voor u als bedrijf verandert Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Vanaf 1 januari 2021 gelden er andere regels in het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Op de valreep heeft de Europese Unie een overeenkomst gesloten met het VK. Deze deal ondervangt een groot gedeelte van de uittredingsproblematiek; het beruchte no-deal scenario. Toch zijn er nog steeds gevolgen voelbaar voor ondernemers die handelen met het Verenigd Koninkrijk. In dit artikel zetten we deze op een rij.

Vanaf 1 januari zal de handel met het VK gepaard gaan met douaneverplichtingen (denk aan: verplichte import- en exportaangiftes), keuringen en exportdocumenten. Ook met de huidige deal krijgt u dus te maken met de douane. Meer weten over deze douaneformaliteiten? Bekijk de import & export to-do lijst op de website van het Brexitloket.

Er komen op dit moment geen quota en tarieven op de onderlinge handel tussen de EU en het VK. Om als bedrijf voor deze vrijstelling in aanmerking te komen, moet u echter wel kunnen aantonen dat uw goederen voldoen aan de voorwaarden van de zogenaamde ‘oorsprongsregels’. Met deze oorsprongsverklaring bent u in ieder geval gevrijwaard van import- en exporttarieven.

Om voor een gelijk speelveld te zorgen, gelden er  wel strengere eisen dan bij andere vrijhandelsakkoorden van de EU. Zo moet u rekening houden met de juiste wederzijdse productcertificering voor producten die worden verhandeld tussen de EU en het VK. Ook is er aanvullende certificering van industriële producten benodigd. De details hiervan worden op dit moment uitgewerkt. Voor vragen en het laatste nieuws kunt u het beste het Brexitloket in de gaten houden.

Neemt u als bedrijf actief deel aan het internationale handelsverkeer? Kijk dan  of het loont om de status van Authorised Economic Operator (AEO) aan te vragen. Als u als partij aan bepaalde eisen voldoet en een AEO kunt worden, dan kunt u gebruik maken van vereenvoudigde douaneprocedures.

Meer lezen? De Europese Commissie heeft per sector op een rij gezet wat de nieuwe deal betekent. Het Brexitloket heeft ook de zeven zaken opgesomd die van groot belang zijn als u handelt in of met het VK. Ditzelfde loket heeft ook presentaties op de website geplaatst naar aanleiding van het webinar dat ze op 30 december hebben georganiseerd met de titel ‘Brexit en de nieuwe EU-VK deal’. Tevens heeft de Kamer van Koophandel op een rijtje gezet wat de Brexitdeal voor u betekent als u actief bent in bijvoorbeeld de e-commerce of als exporteur.