In 2016 begonnen als technisch trainee en ondertussen programmamanager DataDrivenSteel bij Tata Steel Nederland: Carlet Hoes is een van de sprekers op het FHI Energie in Industrie-event. Lees hier vast een voorproefje van wat ze 20 juni gaat vertellen.

Green, clean and circular steel
Tata Steel heeft grootse plannen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie waarin de wereld zich bevindt. Hyperbewust van de eigen rol in die verandering zet het bedrijf alles op alles om de transformatie in beweging te krijgen en te houden. Carlet: “Onze nieuwe strategie focust op staal produceren op een schonere, groenere en circulaire manier. Dat gaat niet in één dag, dus hebben we een compleet plan gemaakt voor de lange termijn.” 

In dat plan komt haast alles aan bod: van het reduceren van de huidige footprint tot het inzetten van nieuwe energiebronnen in de toekomst. Carlet vertelt: “Concreet betekent dat: we vervangen de oude hoogovens door nieuwe installaties en zetten waterstof in om liquid iron te maken. Een grote stap in het verduurzamen van de staalproductie. Met deze nieuwe technologieën hebben we geen kolen meer nodig. Zo verwezenlijken we in één klap een grote CO2-reductie.”

Een digitale transformatie is onmisbaar
Geen verandering zonder digitalisering – dat is Carlets kernboodschap. Als eindverantwoordelijke voor het datagedreven staalprogramma van Tata Steel weet ze daar natuurlijk alles van. Carlet: “Op dit moment zijn we bezig met een CO2-transparency-dashboard. Daarin staat op productniveau hoeveel CO2-uitstoot er is. De eerste stap in verandering is inzicht. Van daaruit kijken we naar welke projecten we moeten uitvoeren om die uitstoot te verminderen.”

Maar ook andere technologieën passeren de revue in Carlets dagelijkse werk: “Fabrieken efficiënter maken door het gebruik van advanced analytics, procesoptimalisatie van de logistiek, het optimaal instellen van fabrieksovens en voorspellend onderhoud waardoor zaken niet te vroeg of te laat worden vervangen: het zijn allemaal voorbeelden van projecten die we op dit moment al inzetten om ons energieverbruik te verminderen.”

Grote impact maken
Met activiteiten in maar liefst 26 landen – en kantoren in 35 landen – heeft Tata Steel een grote impact. Carlet vertelt: “Al verlagen we onze uitstoot met slechts 1 procent, dan nog heeft dat een enorme invloed op de algehele uitstoot. Tata Steel speelt een grote rol in de energietransitie, niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Als wij in 2045 als staalbedrijf CO2-neutraal zijn, geven we een mooi voorbeeld aan andere staalbedrijven om hetzelfde te doen.” Dat heet lead through inspiration.

Wil je meer van Carlet horen én meer weten over de toekomst van energie in de industrie? Kom dan naar het event op 20 juni in Van der Valk Vianen.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)