Het Energie in Industrie event pakt groots uit. 5 juni is de Basiliek in Veenendaal het podium waar duurzaamheid, energie optimalisatie en efficiëntie centraal staan. Energie vormt niet alleen een operationele kostenpost voor industriële faciliteiten, maar heeft ook ecologische implicaties. Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) Nederland opent het event met de plenaire lezing.

Al bijna 70 jaar draait de Coca-Cola fabriek in Dongen dag en nacht om aan de Nederlandse vraag naar frisdranken te voldoen. De continue productie voorziet Nederland van 180 tot 280 vrachtwagens frisdrank per dag, afhankelijk van onder andere het weer.

Eva Amsterdam, Senior Manager Sustainability Coca-Cola Europacific Partners Nederland, vertelt dat ze vanuit de brede duurzaamheidsagenda van Coca-Cola de presentatie voor Energie in Industrie wil toespitsen op de enorme transitie die de Coca-Cola fabriek in Dongen doormaakt. Tijdens haar presentatie beantwoordt zij de vraag: waar zit de uitstoot van CO2 bij Coca-Cola in Nederland? Op basis van de kennis die het antwoord op deze vraag oplevert, richt Coca-Cola Europacific Partners zich tot verschillende oplossingen en methoden om de CO2 uitstoot te reduceren.

Klimaatambitie Coca-Cola in Nederland

In 2040 wil CCEP klimaatneutraal zijn. Deze doelstelling heeft CCEP laten verifiëren door Science Based Targets initiative (SBTi). Het SBTi is een onafhankelijke organisatie die de klimaat doelstellingen van bedrijven beoordeelt en keurt.[1] Zij hebben gekeken of CCEP een ambitieuze doelstelling heeft geformuleerd waarin de focus ligt op reductie. CCEP heeft zich geconformeerd aan 90 procent reductie van de totale CO2 uitstoot tegen 2040.

CO2 Uitstoot wordt wereldwijd verdeeld onder drie “scopes”:

  • Directe emissies van bronnen die het bedrijf in eigendom heeft.
  • Indirecte broekasgasemissies van aangekochte energie.
  • Alle overige indirecte uitstoot van activiteiten die niet door het bedrijf zelf worden beheerd.
  • CCEP wil klimaatneutraal worden over scope 1, 2 en 3. [2] Dit betekent feitelijk CO2 neutraal over de hele waardenketen: zowel de directe uitstoot als de indirecte uitstoot. De indirecte uitstoot is een zeer breed pallet van alle uitstoot die vrijkomt in het gehele productieproces. Van de verpakkingen tot aan de uitstoot die vrijkomt bij de productie van suiker. Scope 1 is de directe uitstoot. Scope 2 is de verbruikte energie, dit kan groene of grijze energie zijn. Eva onderstreept dat in het geval van de fabriek in Dongen dit groene, oftewel hernieuwbare elektriciteit betreft. En scope 3: al het andere. En voor de meeste bedrijven ligt hier, in scope 3, 90 procent van hun uitstoot.

    De Coca-Cola fabriek in Dongen

    De CCEP fabriek in Dongen heeft een CO2 neutraal certificering. Eva legt nadrukkelijk uit dat deze certificering specifiek is voor deze fabriek. Deze “CO2 neutraal certificering” is geen beschermde term. CCEP werkt met de PAS2060[3] normering. CCEP heeft er voor gekozen om zich voor de fabriek in Dongen te conformeren aan een internationale standaard om CO2 neutraal te kunnen certificeren. Met deze certificering laat CCEP zien dat de Coca-Cola fabriek in Dongen zich blijft inzetten om de CO2 uitstoot te reduceren. Mocht blijken dat de fabriek haar CO2 uitstoot niet langer reduceert, dan verliezen ze deze certificering.

    De gasloze fabriek

    De grootste reductie stap die de fabriek in één keer kon zetten, was de fabriek af te sluiten van het gas. De heftrucks rijden nu op elektriciteit en de gasboilers zijn vervangen door elektrische boilers. Daarnaast hebben ze zich gericht op de restwarmte die de fabriek normaal gesproken continu genereerde en door het dak verdween. Nu zet de fabriek deze restwarmte actief in door het gebruik van warmtepompen, aangevuld door elektrische boilers en stratificatietorens (heet water torens).

    De fabriek zit nu in de laatste fase van de overgang. De fabriek wordt nu niet meer aangedreven op stoom, maar op heet water. Daarom staan er twee stratificatietorens die heet water opslaan en als een batterij fungeren voor de hele fabriek. Deze torens waarborgen dat het continue productieproces niet onderbroken wordt. Ten eerste is de fabriek volledig afgesloten van het gas. En ten tweede optimaliseert de fabriek het gebruik van restwarmte.

    De fabriek zit in de laatste overgangsfase. De bijna 70 jaar oude Coca-Cola fabriek wordt klaargestoomd voor de toekomst. Een CO2 neutrale toekomst.

    Wil je meer weten? Eva Amsterdam en Kris Moortgat, Director Customer Service & Supply Chain CCEP NL, openen Het Energie in Industrie event. Bezoek de website voor meer informatie en meld je aan voor een gratis bezoek.

     

    [1] Ambitious corporate climate action – Science Based Targets

    [2] Zie kader. Whitepaper-Dongen-NL.pdf (coca-cola.com)

    [3] Whitepaper-Dongen-NL.pdf (coca-cola.com)

    Gerelateerde bedrijven

    FHI, federatie van technologiebranches
    en_GBEnglish (UK)