Onderwerp
Federatief

De vele termen die onder de noemer energietransitie gebruikt worden, leiden soms tot verwarring. Is duurzaamheid iets anders dan circulariteit? Lossen we netcongestie op door de energietransitie of is het juist een gevolg ervan? EN misschien nog belangrijker: wat is een energietransitie eigenlijk?

In een stukje tekst kan je niet een hele lange pauze laten vallen, maar ik hoop dat iedereen die dit leest nu even nadenkt, wat het inderdaad is of zou moeten zijn.

Nagedacht? In mijn ogen hebben wij twee denkbeelden van ‘de energietransitie’. Er zullen wel meer definities zijn, maar ik ervaar een theoretische en een praktische uitleg van de term. De theoretische lijkt logisch: we vervangen alle fossiele brandstoffen voor alternatieve energiebronnen. Bij de praktische uitleg kom je op minder logische discussies. Is biomassa nou wel of niet een duurzame energiebron? Is die bron wel efficiënt en effectief? Moeten we nou wel of niet kernenergie gaan gebruiken? Hoe zit het eigenlijk met waterstof en waterpompen?

Bij de praktische uitvoering van de energietransitie duikelen meningen, uitingen van de media en felle discussies op social media over elkaar heen. Daarnaast begrijp ik trouwens niet, dat iedereen het maar logisch lijkt te vinden, dat we zomaar even van het ene systeem op het andere systeem zouden kunnen overstappen. We willen namelijk wel op onze smartphones mee kunnen blijven praten over de ‘stomme meningen’ die er zijn, maar we vinden de datacenters die ervoor nodig zijn, niet echt nodig. (Of we willen de datacenters liever niet meer).

Wat ‘wij’ vinden is trouwens moeilijk vast te stellen. Zoveel mensen zoveel meningen. Wie heeft de autoriteit om dat echt goed te kunnen duiden? Maar goed, als we de theorie logisch vinden en de praktijk lastig, dan lijkt het mij een technisch probleem én oplossing. Waar vroeger de nobelprijs winnaar Lorentz belangrijk werk mocht doen voor de Afsluitdijk, zou ik nu een team van super technici verwachten, die een ‘Deltaplan’ mogen maken voor de energietransitie. Lange termijn, logisch redenerend en over regeerperiodes heen kijkend.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)