Column: gekromde ruimtetijd

Column: gekromde ruimtetijd Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Paul Petersen FHINatuurlijk is dit een onderwerp dat gewoon te zwaar voor mij is. Einstein heeft zich er op stuk gebeten en als ik het goed begrijp is de natuurkunde er ook nog niet uit. Op de site van natuurkundeuitgelegd.nl wordt tijdruimte genoemd en wordt die gekromd door de aanwezigheid van massa. Als ik de lezer nu al kwijt ben, dan begrijp ik dat.

Wat heb je er dus aan om hierover na te denken en wat te schrijven?

Een televisieserie zoals ‘The Big Bang Theory’ toont aan dat snaartheorieverhalen ook best humor op kunnen leveren. Onze oude buurman was een professor in de natuurkunde die het als zijn streven zag om de natuur haar geheimen te ontfutselen. Met de huidige theorieën worden reizen tussen universums voor mogelijk gehouden. Kortom… de wetenschap toont grappige, geheimzinnige en fantasievolle beelden van de realiteit.

Volgens mij vinden wij dat allemaal interessant. Zelfs als je het niet begrijpt 😊. Kunnen we in de tijd reizen? Kan ik zomaar dingen verplaatsen? Zijn er bronnen van energie die makkelijk aan te boren zijn? Zijn er heel veel wetenschappers nodig, om hier eeuwen mee bezig te zijn, om de Theorie van Alles te begrijpen?

Waar natuurkunde op de natuur gericht is, wil de wetenschap alles weten. Vanaf de oorsprong van FHI in 1956 boden leden instrumenten voor wetenschap en industrie, om zo hun klanten in dergelijke processen te ondersteunen.

In de dagelijkse praktijk komen onze leden een grote massa aan professionals tegen die met technische uitdagingen bezig zijn. Meestal wat concreter dan een zwart gat, maar de fascinatie om iets te bereiken is op alle fronten altijd aanwezig. Oh ja: en massa zorgt met de kromming ervoor dat voorwerpen versnellen. Je bewegen door ruimte, tijd en massa vraagt om deskundigheid, die dus ook gewoon praktisch is.

Het blijft ons streven om die professionals nog beter over het voetlicht te brengen. Misschien hebben we een Hollywoodster nodig, om dat ook begrijpelijk te doen.

Paul Petersen, directeur FHI